Wiele osób obawia się robienia tego dania, właśnie przez zwijanie. Przygotowanie farszu i smażenie naleśników nikogo nie przeraża, jednak składanie krokietów, to już zupełnie inna sprawa. Jak się okazuje, nie trzeba specjalnych umiejętności i wiedzy gastronomicznej, by tego dokonać. Ten krótki i prosty instruktaż pozwoli wam szczelnie zawinąć farsz w naleśniki. 

Jak szczelnie zwinąć krokiety z kapustą? 

Krokiety, z których wypada farsz, to mało zachęcający do jedzenia obrazek. Ubrudzona patelnia i zewnętrzna powierzchnia naleśników dopełniają smutnego widoku. Możecie uniknąć tego kulinarnego dramatu, postępując według poniższych wskazówek. 

  • rozłóżcie naleśnik płasko na talerzu;
  • niewielką ilość farszu rozsmarujcie po całej jego powierzchni;
  • prawy i lewy brzeg naleśnika zagnijcie do środka;
  • zacznijcie zwijać krokiet od swojej strony. Pomału, cały czas uciskając farsz tak, by rulon był ścisły i gotowe.

Jaki farsz przygotować do krokietów? 

Krokiety z kapustą i grzybami to danie, które często pojawia się w towarzystwie barszczu czerwonego. Nie jest to jednak jedyny farsz, który można przygotować do tych naleśnikowych zawijańców. Proponujemy wam także takie rozwiązania: 

  • Farsz mięsny to równie popularne wypełnienie krokietów. Robi się go z gotowanego i zmielonego mięsa;
  • Farsz mięsno-grzybowy to wyjątkowo apetyczne połączenie gotowanego, mielonego mięsa z drobno pokrojonymi, aromatycznymi grzybami leśnymi lub pieczarkami;
  • Farsz mięsno-kapuściany łączy mięso z posiekaną, gotowaną kapustę;
  • Farsz pieczarkowy to łagodne i bardzo lubiane wypełnienie, zawierające rozdrobnione i podsmażone pieczarki oraz cebulę;
  • Farsz pieczarkowy mieszany jest wariacją na temat farszu pieczarkowego. Do bazowych składników dodaje się np. ser żółty lub jajko.