Wiele osób obawia się robienia tego dania, właśnie przez zwijanie. Przygotowanie farszu i smażenie naleśników nikogo nie przeraża, jednak składanie krokietów, to już zupełnie inna sprawa. Jak się okazuje, nie trzeba specjalnych umiejętności i wiedzy gastronomicznej, by tego dokonać. Ten krótki i prosty instruktaż pozwoli wam szczelnie zawinąć farsz w naleśniki.
Jak szczelnie zwinąć krokiety z kapustą?
Krokiety, z których wypada farsz, to mało zachęcający do jedzenia obrazek. Ubrudzona patelnia i zewnętrzna powierzchnia naleśników dopełniają smutnego widoku. Możecie uniknąć tego kulinarnego dramatu, postępując według poniższych wskazówek.
- rozłóżcie naleśnik płasko na talerzu;
- niewielką ilość farszu rozsmarujcie po całej jego powierzchni;
- prawy i lewy brzeg naleśnika zagnijcie do środka;
- zacznijcie zwijać krokiet od swojej strony. Pomału, cały czas uciskając farsz tak, by rulon był ścisły i gotowe.
Jaki farsz przygotować do krokietów?
Krokiety z kapustą i grzybami to danie, które często pojawia się w towarzystwie barszczu czerwonego. Nie jest to jednak jedyny farsz, który można przygotować do tych naleśnikowych zawijańców. Proponujemy wam także takie rozwiązania:
- Farsz mięsny to równie popularne wypełnienie krokietów. Robi się go z gotowanego i zmielonego mięsa;
- Farsz mięsno-grzybowy to wyjątkowo apetyczne połączenie gotowanego, mielonego mięsa z drobno pokrojonymi, aromatycznymi grzybami leśnymi lub pieczarkami;
- Farsz mięsno-kapuściany łączy mięso z posiekaną, gotowaną kapustę;
- Farsz pieczarkowy to łagodne i bardzo lubiane wypełnienie, zawierające rozdrobnione i podsmażone pieczarki oraz cebulę;
- Farsz pieczarkowy mieszany jest wariacją na temat farszu pieczarkowego. Do bazowych składników dodaje się np. ser żółty lub jajko.
Komentarze