Trudno wyobrazić sobie bardziej polski obiad niż kotlety mielone z warzywami (surówką) i ziemniakami – w całości lub tłuczonymi. Kto jednak powiedział, że trzeba trzymać się 1 przepisu przez całe życie? Klasykę można podkręcić. W końcu rosół również robi się różnie – w zależności od domu i regionu, z jakiego pochodzicie. Kotlety mielone też mogą się wyróżniać. 

Kotlety mielone z warzywami – dlaczego i dla kogo warto je zrobić?

Co mają wspólnego ze sobą dzieci i seniorzy? Bardzo wybiórcze gusta kulinarne i wysublimowane kubki smakowe. Seniorzy często potrzebują bardziej intensywnych dań, by jedzenie im smakowało. Mocno doprawione kotlety mielone spełniają ten warunek. W tym daniu będziemy wykorzystywać kminek. Możecie użyć mielonego – nie będzie nikomu w tej postaci przeszkadzał i „latał po zębach”. 

Dzieciom z kolei zdarza się marudzić na warzywa, zwłaszcza świeże surówki. Często jadają one jedynie wybrane jarzyny. Przepis na kotlety mielone z warzywami będzie smakował i pogodzi potrzeby wszystkich domowników. Do kotletów mielonych z warzywami w środku możecie wkroić tak naprawdę każde warzywo. My oprócz kminku dodamy kalafiora i kapustę pekińską - dla małych dzieci, podane osobno, często zbyt mocne w smaku. W kotletach ich smak złagodnieje. Dla seniorów i starszych dzieciaków jako dodatek sprawdzą się także grzyby. Dzięki nim kotlety będą z kolei jeszcze bardziej wyraziste. 

Mali miłośnicy mielonych (i jednocześnie sceptycy warzyw) zjedzą wszystko co do okruszka i będą prosić o dokładkę. Nie wyprowadzajcie ich z błędu i nie mówcie, że to kotlety mielone z warzywami w środku. W połączeniu z mocno przyprawionym mięsem na kotlety mielone i ziemniakami to (wydawać by się mogło) gotowy obiad. Zmylcie wszystkich i dodajcie jeszcze więcej witamin:

  • chrupiącą, odświeżającą mizerię,
  • drobno pokrojone buraczki kiszone z rzepą (kolor skusi niejadków)
  • obiadową, domową sałatkę ze słoika
  • kiszoną kapustę z kminkiem

Ta ostatnia będzie tu doskonale pasować. 

Kotlety mielone z warzywami w środku – przepis 

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 450 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • pieprz i sól do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotujcie lub uparujcie kalafior. Gdy będzie już miękki, rozgniećcie go widelcem i przestudźcie. 
  2. Kapustę poszatkujcie w cienkie paseczki. 
  3. Wymieszajcie kapustę z mięsem, chłodnym kalafiorem, jajkiem, bułką tartą, pestkami dyni i przyprawami. Powinna powstać gładka, lepiąca się masa. 
  4. Zwilżonymi dłońmi uformujcie okrągłe lub owalne kotlety. Zapanierujcie je w bułce tartej. 
  5. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu, aż będą zrumienione z obu stron.