Trudno wyobrazić sobie bardziej polski obiad niż kotlety mielone z warzywami (surówką) i ziemniakami – w całości lub tłuczonymi. Kto jednak powiedział, że trzeba trzymać się 1 przepisu przez całe życie? Klasykę można podkręcić. W końcu rosół również robi się różnie – w zależności od domu i regionu, z jakiego pochodzicie. Kotlety mielone też mogą się wyróżniać.
Kotlety mielone z warzywami – dlaczego i dla kogo warto je zrobić?
Co mają wspólnego ze sobą dzieci i seniorzy? Bardzo wybiórcze gusta kulinarne i wysublimowane kubki smakowe. Seniorzy często potrzebują bardziej intensywnych dań, by jedzenie im smakowało. Mocno doprawione kotlety mielone spełniają ten warunek. W tym daniu będziemy wykorzystywać kminek. Możecie użyć mielonego – nie będzie nikomu w tej postaci przeszkadzał i „latał po zębach”.
Dzieciom z kolei zdarza się marudzić na warzywa, zwłaszcza świeże surówki. Często jadają one jedynie wybrane jarzyny. Przepis na kotlety mielone z warzywami będzie smakował i pogodzi potrzeby wszystkich domowników. Do kotletów mielonych z warzywami w środku możecie wkroić tak naprawdę każde warzywo. My oprócz kminku dodamy kalafiora i kapustę pekińską - dla małych dzieci, podane osobno, często zbyt mocne w smaku. W kotletach ich smak złagodnieje. Dla seniorów i starszych dzieciaków jako dodatek sprawdzą się także grzyby. Dzięki nim kotlety będą z kolei jeszcze bardziej wyraziste.
Mali miłośnicy mielonych (i jednocześnie sceptycy warzyw) zjedzą wszystko co do okruszka i będą prosić o dokładkę. Nie wyprowadzajcie ich z błędu i nie mówcie, że to kotlety mielone z warzywami w środku. W połączeniu z mocno przyprawionym mięsem na kotlety mielone i ziemniakami to (wydawać by się mogło) gotowy obiad. Zmylcie wszystkich i dodajcie jeszcze więcej witamin:
- chrupiącą, odświeżającą mizerię,
- drobno pokrojone buraczki kiszone z rzepą (kolor skusi niejadków)
- obiadową, domową sałatkę ze słoika
- kiszoną kapustę z kminkiem
Ta ostatnia będzie tu doskonale pasować.
Kotlety mielone z warzywami w środku – przepis
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 450 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
- 100 g kapusty pekińskiej
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- pieprz i sól do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ugotujcie lub uparujcie kalafior. Gdy będzie już miękki, rozgniećcie go widelcem i przestudźcie.
- Kapustę poszatkujcie w cienkie paseczki.
- Wymieszajcie kapustę z mięsem, chłodnym kalafiorem, jajkiem, bułką tartą, pestkami dyni i przyprawami. Powinna powstać gładka, lepiąca się masa.
- Zwilżonymi dłońmi uformujcie okrągłe lub owalne kotlety. Zapanierujcie je w bułce tartej.
- Smażcie na rozgrzanym tłuszczu, aż będą zrumienione z obu stron.
Komentarze