Kotlety mielone to pozornie łatwe w przygotowaniu danie, które jednak czasem może nastręczyć problemów. Suche, wiórowate mięso, przypalona skórka, a wnętrze kotleta surowe - to tylko jedne z nielicznych kłopotów, z którymi być może mierzycie się na co dzień. Co, jeśli nie macie bułki tartej, ani kajzerki do namoczenia? Większość upiera się w takiej sytuacji, aby dodać mąkę, natomiast znamy lepszy patent, który zdradziła nam zaprzyjaźniona sąsiadka. Robi tak od lat z powodzeniem, bo wszyscy proszą o dokładki.
Jak zrobić soczyste kotlety mielone bez bułki?
Wystarczy dodać kilka łyżek serka śmietankowego z wiaderka, a mielone będą bardziej soczyste i smaczniejsze niż do tej pory. Ten dodatek idealnie zlepi mięso, danie nie wyjdzie tłuste, a niezwykle chrupiące i wilgotne w środku. Przepis znajdziecie poniżej:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 4 łyżki serka śmietankowego z wiaderka,
- 2 jajka,
- 3 cebule,
- mąka do obtoczenia,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mięso połączcie ze sobą i doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Dodajcie serek i wymieszajcie.
- Wyróbcie mięso z jajkami.
- Cebule obierzcie i pokrójcie w piórka.
- Podsmażcie na oleju do zrumienienia. Dodajcie do masy mięsnej.
- Obtoczcie mielone w mące i smażcie na rozgrzanym oleju.
- Serek śmietankowy możecie dodać także w wersji z czosnkiem lub ziołami prowansalskimi - podbije smak mięsa.
Czym zastąpić klasyczną bułkę w kotletach mielonych?
Domownicy szukają odmiany i proszą o inny dodatek? Wypróbujcie tych kilka patentów, które z pewnością pomogą urozmaicić to danie:
- pasta z suszonych pomidorów i słonecznika - najczęściej dostępna pasta w słoiczkach na dziale wegańskim, możecie zrobić ją również sami, miksując suszone pomidory z prażonym słonecznikiem,
- hummus - kremowa pasta na bazie cieciorki idealnie zastąpi bułkę i zlepi mięso,
- majonez - podobnie jak serek kremowy sprawi, ze nawet najchudsze mięso będzie soczyste,
- gotowana owsianka na mleku - miękka i delikatna owsianka będzie najbliższa konsystencji bułki,
- puree z dyni lub ziemniaka - to zdrowa alternatywa dla glutenu, która podbije wyjątkowy smak mięsa.
Komentarze