Znany już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji
i od wieków popularny na całym świecie.

Dla dzieci i dorosłych
Zawiera wapń, żelazo i fosfor, a także witaminy: A, D, E, K i z grupy B, a najwięcej C. Koperek działa silnie moczopędnie, dzięki czemu doskonale oczyszcza nerki i drogi moczowe. Od dawien dawna herbatkę z kopru podaje się przy niestrawności. Łagodzi skurcze i wzdęcia, poprawia trawienie i pobudza apetyt. U niemowląt zapobiega kolkom, a u matek karmiących pobudza laktację. Napar z koperku łagodnie uspokaja. Ma również działanie wykrztuśne, zalecany jest przy przeziębieniach i grypie. Żucie nasion kopru usuwa nieświeży oddech.

Niezastąpiony w kuchni
Koperek jest wyjątkowo aromatyczny. Doskonale nadaje się do przyprawiania dań z owoców morza, ryb, zup, sałatek, sosów, drobiu, jajek, mięsa, makaronów, warzyw, twarożku, śmietany i masła. Jest nieodzownym dodatkiem do młodych ziemniaków. Świeże gałązki kopru dodawane są również do octu i oliwy z oliwek. Pędów kopru razem z kwiatami używamy do kiszenia ogórków. Z kolei ziarna dodaje się do duszonych mięs, sosów i ziemniaków. Koperek można ususzyć lub zamrozić, ale świeży jest zdecydowanie bardziej aromatyczny. Najlepiej dodawać go do potrawy pod koniec gotowania.

Opracowano na podstawie listów
Moniki Zawadzkiej z Warszawy, Ewy Klopiec z Ełku i Anny Romon z Nysy.

Fot.: ulga – Fotolia