Zawiera sporo cennego roślinnego białka, więc warto, aby polubiły ją osoby uprawiające sport, na diecie redukcyjnej, a także wegetarianie i weganie, bo w ich diecie często brakuje białka, którego mięsożercy mają pod dostatkiem. Quinoa, bo tak inaczej nazywa się komosa ryżowa, nie zawiera glutenu, więc spokojnie mogą ją jeść osoby, które nie tolerują lub po prostu unikają go w diecie.

Oprócz tego komosa ryżowa zawiera sporo witamin i minerałów: manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, witamin z grupy B i witaminy E. Pochodząca z terenów dzisiejszego Chile, Peru i Boliwii komosa ryżowa bywa nazywana „złotem Inków”. Jej właściwości odżywcze i kulinarne doceniane są w Ameryce Południowej od dawna, quinoa karmiła tutejsze ludy już ponad 5 tysięcy lat temu. Dziś uprawia się ją także w USA, Kanadzie i Indiach.

Komosa ryżowa – jak gotować?

Zacznij od płukania – pozwoli ono pozbyć się z powierzchni nasion saponin, które odpowiadają za gorzkawy smak komosy ryżowej. Wsyp ją więc do sita i płucz dokładnie, mieszając pod zimną wodą. Następnie nasiona zalej wodą (czasem bulionem, zależnie od przepisu) w proporcji 1:2 i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10-15 minut w międzyczasie sprawdzając, czy komosa jest już miękka.

Komosa ryżowa – przepisy

Komosę ryżowa najczęściej wykorzystuje się do dań wytrawnych, na przykład sałatek – nic dziwnego, bo jej neutralny smak pasuje i do mięsa, i do warzyw, owoców, orzechów, bakalii. Jej nasiona są zaś niewielkie, miękkie i delikatne, dlatego często smakują osobom, które nie mogą przekonać się do kasz – grubszych i bardziej intensywnych w smaku. Łatwiej też „przemycić" ją w daniach dla małych niejadków. Wiele osób ceni też komosę ryżową jako dodatek do pieczeni, kotletów (wegetariańskich lub mięsnych), klopsików. To kolejny powód, dla którego komosa jest lubiana przez wegetarian i wegan – nie dość, że jest cennym źródłem cennego białka, to jeszcze otwiera wiele kulinarnych możliwości. Nadaje się też do omletów, naleśników, zawijasów z placków tortilla.

Komosa ryżowa – przepisy na słodko

Jest podobna do wielu znanych nam kasz, ale jest od nich lżejsza i delikatniejsza, dzięki czemu świetnie sprawdza się także w wypiekach – można dodawać ją do chleba, ciast, ciasteczek, batoników zbożowych, placków. Ugotowana komosa ryżowa to także pomysł na zamiennik owsianki – dodaj do niej jogurt, owoce i orzechy, zjedz na śniadanie. Możesz ją również zblendować – przyrządzić z niej pudding lub kremowy deser podobny do kaszy manny. Dodatek owoców, słodkich sosów i posypek zaspokoi apetyt na słodycze. Komosa ryżowa nadaje się także do koktajli – tych mlecznych lub nie. Taki koktajl może być też podstawą twojej kolorowej smoothie bowl.

Przeczytaj więcej o komosie ryżowej