Nie ma jednego przepisu na koktajle owocowe. Duży wybór owoców oraz możliwości jak można je ze sobą łączyć sprawiają, że każdy może przygotować swój ulubiony, najsmaczniejszy koktajl. A robi się go bardzo szybko – wystarczy zmiksować wszystkie składniki na gładką masę za pomocą blendera.

Najczęściej koktajle owocowe przygotowujemy na bazie mleka, jogurtu lub kefiru. Dla odmiany możemy użyć też mleczko kokosowe lub sojowe. Oto kilka naszych propozycji:

koktajl truskawkowy – truskawki miksujemy na puree i łączymy je z jogurtem. Taki koktajl podany z kruszonym lodem będzie świetnym napojem podczas upałów; warto wypróbować też koktajl truskawkowy z maślanką.

 

koktajl z owoców leśnych – świeże lub mrożone owoce leśne rozdrabniamy, mieszamy z jogurtem, dosypujemy garść sezamu i dosładzamy miodem;

koktajl z kiwi – kiwi miksujemy na puree, domieszamy z jogurtem, odrobiną miodu i szczyptą cynamonu;

koktajl mango z ananasem – owoce, mleczko kokosowe i sok z limonki miksujemy na gładki napój; polecamy też najbardziej klasyczny koktajl z mango - mango lassi.

koktajl jeżynowy – jeżyny miksujemy z kefirem, cukrem i ajerkoniakiem, jeśli chcemy, możemy przetrzeć całość przez sito, by pozbyć się pestek.

Nie zawsze musimy używać produktów mlecznych do zagęszczania koktajli. Czasem wystarczą świeżo wyciśnięte soki czy puree z arbuza lub mango. Poniżej kilka pomysłów na koktajle owocowe na bazie soków i owoców:

koktajl mango z jagodami – mango, jagody i sok z granatów lub grejpfrutowy miksujemy za pomocą blendera;

koktajl z melona i owoców leśnych – melon, owoce leśne (truskawki, maliny lub jagody) oraz  banana miksujemy na puree, dolewamy świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i mieszamy;

koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy – miksujemy owoce, dodajemy świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy oraz kruszony lód;

koktajl pomarańczowy – jabłko i banana miksujemy, dodajemy sok pomarańczowy, posiekane suszone śliwki, sezam i słonecznik;

koktajl ananasowy – ananas i jabłko miksujemy wraz z sokiem brzozowym, dodajemy zarodki i otręby pszenne i pokrojone suszone morele.