Kuchnia Toskanii to kuchnia prosta, nieskomplikowana, bazująca na plonach ziemi. Jak pisze autorka we wstępnie "bardzo często sekret toskańskich potraw polega na tym, że do składników podchodzi się z jak największą prostotą”. I właśnie na tej prostocie, z której można przygotować pyszne dania, oraz na ludziach, którzy tę miłość do jedzenia przekazują innym, opiera się ta publikacja. Pokazuje nierozerwalny związek człowieka z ziemią, która daje mu swoje plony. Autorka przedstawiając producentów, wytwórców restauratorów, pasjonatów, snuje opowieść o prawdziwej Toskanii. Książka jest swoistym hołdem dla mieszkańców, wyrazem poszanowania sezonowości produktów, naturalnych składników, ludzi, którzy jedzenie tworzą.

Oczywiście punktem wyjścia są tu przepisy – przekąski, pierwsze dania, zupy, drugie dania, jaja i warzywa, pieczywo i kanapki, słodkości, przetwory. To przepisy rodzinne, sprawdzone i z wieloletnią tradycją. Nie ma tu dań wymyślnych, ale przecież prostota w kuchni zawsze się broni – crostini z wątróbką, pierożki z ragout, sałatka panzanella z chlebem czy schab z ziołami. Dzięki tym recepturom możemy też poznać wielość i bogactwo składników z toskańskiej ziemi. To, że autorka - blogerka kulinarna, która z pewnością gotowała dania z całego świata, wraca w swoje rodzinne strony i pokazuje kulinarne bogactwo regionu jest chyba najlepszą rekomendacją dla tej kuchni.

Jeśli chcemy poznać tradycyjne, autentyczne przepisy z toskańskiej kuchni, ta książka jest najlepszym do tego środkiem. Między recepturami poznamy też ludzi, którzy stoją za produkcją składników do tych dań i którzy przelewają swoją miłość gotując je.