Kluski ziemniaczane - nie ważne, czy pyzy, czy kluski śląskie, są doskonałe same w sobie, wg klasycznej receptury. Czasami jednak każdy ma ochotę na małą odmianę. Masa ziemniaczana przyjmie naprawdę wiele. Sprawdźcie naszą propozycję. Smakuje tak, że z pewnością zaczniecie robić to danie tak często, jak klasyczną wersję. 

Kluski ziemniaczane z dodatkami nie znudzą wam się nigdy

Chodzi o kluski ziemniaczane z serem, ale nie jest to zwykły ser biały. W jednym z wariantów możecie ulepić takie kluski inspirowane górskim schroniskiem - z dodatkiem słono-pikantnej bryndzy. Bryndza będzie pasować do łagodnych ziemniaków doskonale, a kluski zyskają aksamitną konsystencję. Inna ciekawa możliwość to słowackie sulańce - kluski ziemniaczane. W środku nie ma dodatków, ale za to podawane są w oryginalny sposób - koniecznie z roztopionym masłem, makiem i na słodko. 

Jeśli wolicie je jednak na słono odkryjcie inny wariant. Poznajcie przepis na kluski ziemniaczane z serem wędzonym (twarogiem). Taki biały ser jest już wystarczająco wyrazisty w smaku i słony. Nie wymaga doprawiania, ale jeśli chcecie, by kluski wyszły lekko pikantne, dodajcie do masy jeszcze świeżo zmielony czarny pieprz. Będą smakować jak pierogi ruskie, ale ominie was faszerowanie i klejenie. 

Kluski ziemniaczane z serem wędzonym - przepis

Składniki:

  • 800 g ugotowanych wcześniej w osolonej wodzie ziemniaków (najlepiej wczorajszego purée prosto z lodówki)
  • 500 g twarogu wędzonego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 średnie jajko

Sposób przygotowania:

  1. Zimne ziemniaki przeciśnijcie przez praskę lub zmielcie maszynką na drobnych oczkach. Wyciśnijcie też twaróg i dodajcie go do ziemniaków. 
  2. Wbijcie do masy jajko i wsypcie obie mąki. Wyróbcie dłonią do uzyskania jednolitej masy (jak na farsz do pierogów ruskich). Masa nie powinna kleić się do rąk. 
  3. Gotową masę odstawcie na 5 minut na bok. 
  4. Po upływie 5 minut odrywajcie z masy niewielkie kawałki i formujcie je w dłoniach w kulki lub inny dowolny kształt.* Gotowe kluski odkładajcie na ściereczkę w odstępach.
  5. Napełnijcie garnek wodą, osólcie i doprowadźcie do wrzenia.
  6. Wrzucajcie partiami po kilka sztuk do wody i gotujcie od czasu wypłynięcia przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. Wyjmujcie łyżką cedzakową na talerz.
  7. Podawajcie ze złocistą, zrumienioną na patelni chrupiącą cebulką lub boczkiem. Będą też doskonałym dodatkiem do pieczonej kaczki, schabu lub gulaszu wołowego. 
  8. Doskonale będą smakować również następnego dnia, podsmażone na złoto na patelni. 

*Opcjonalnie, jeśli chcecie zaoszczędzić chwilę czasu, zamiast lepić pojedyncze kulki, możecie uformować z ciasta kilka wałków i pokroić je ukośnie na kopytka

Źródło: SwojskieJedzonko72.com.pl