Kluski na parze z truskawkami uparujecie w parowarze lub koszyczku do parowania azjatyckich pierożków. Jeśli jednak nie macie takich urządzeń, z pomocą przyjdzie garnek do gotowania na parze, garnek z dopasowaną średnicą nakładką czy duży metalowy durszlak, który pasuje średnicą do innego garnka.

Jak zrobić kluski na parze z truskawkami?

Składniki na kluski:

  • 0,5 kg mąki pszennej i jeszcze trochę do podsypania
  • 2 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła*
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 300 g truskawek (lub więcej)
  • 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć)

*Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie nadzienie: pokrójcie drobno (ale nie na miazgę) truskawki, dodajcie ewentualnie cukier i wymieszajcie. 
  2. Odstawcie, by puściły nadmiar wody, następnie go odlejcie;
  3. Drożdże pokruszcie na niewielkie kawałki, dodajcie do nich 1 łyżkę mąki, cukier i sól;
  4. Zalejcie ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, wymieszajcie i odstawcie rozczyn na pół godziny w ciepłe miejsce.
  5. Po półgodzinie do miski wsypcie mąkę, dodajcie rozczyn, masło w temp. pokojowej i jajka;
  6. Wymieszajcie dłońmi masę, a następnie wyrabiajcie ciasto przez kilkanaście minut. Po wyrobieniu powinno być elastyczne i gładkie;
  7. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajcie mąki, jeśli za gęste, rozcieńczcie je mlekiem lub olejem;
  8. Gotowe ciasto uformujcie w kulki wielkości małego jabłka, na środku każdej zróbcie palcem dziurkę i nadziejcie kluski truskawkami;
  9. Całość zalepcie i ponownie uformujcie w kulkę. Łącznie z podanej ilości mąki powinno wyjść kilkanaście kulek;
  10. Połóżcie je na stole w odstępach co kilkanaście centymetrów, przykryjcie bawełnianą ściereczką i zostawcie do wyrośnięcia na pół godziny;
  11. Po półgodzinie zagotujcie wodę w dużym garnku. Wkładkę do gotowania na parze (lub durszlak) posmarujcie cienką warstwą oleju i ułóżcie w niej wyrośnięte kluski na parze;
  12. Sprawdźcie, czy woda nie dotyka nakładki;
  13. Parujcie je pod przykrywką w seriach po 2-3 sztuki, w zależności od wielkości. Jedna seria potrzebuje ok. 10 minut. 

Jak podawać kluski na parze? 

Bułki na parze możecie podawać również bez wkładki w środku - takie będą też szybsze do zrobienia. Doskonale smakują również polane sosem truskawkowym, musem owocowym lub ulubionym jogurtem. Możecie też posypać je cukrem pudrem lub cynamonem i podać ze śmietaną, serkiem wiejskim lub polać do podania zwykłym jogurtem bez dodatków. 

Kluski na parze zrobicie też bez nadzienia i do obiadu "na słono", np. do pieczeni czy rolady. Świetnie nadają się one również do nadziewania warzywami czy mięsem, np. szarpaną wieprzowiną. Po uparowaniu przetnijcie je na pół i wypełnijcie wybranym słonym farszem.