Kluski na parze z truskawkami uparujecie w parowarze lub koszyczku do parowania azjatyckich pierożków. Jeśli jednak nie macie takich urządzeń, z pomocą przyjdzie garnek do gotowania na parze, garnek z dopasowaną średnicą nakładką czy duży metalowy durszlak, który pasuje średnicą do innego garnka.
Jak zrobić kluski na parze z truskawkami?
Składniki na kluski:
- 0,5 kg mąki pszennej i jeszcze trochę do podsypania
- 2 jajka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki miękkiego masła*
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 300 g truskawek (lub więcej)
- 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć)
*Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie nadzienie: pokrójcie drobno (ale nie na miazgę) truskawki, dodajcie ewentualnie cukier i wymieszajcie.
- Odstawcie, by puściły nadmiar wody, następnie go odlejcie;
- Drożdże pokruszcie na niewielkie kawałki, dodajcie do nich 1 łyżkę mąki, cukier i sól;
- Zalejcie ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, wymieszajcie i odstawcie rozczyn na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Po półgodzinie do miski wsypcie mąkę, dodajcie rozczyn, masło w temp. pokojowej i jajka;
- Wymieszajcie dłońmi masę, a następnie wyrabiajcie ciasto przez kilkanaście minut. Po wyrobieniu powinno być elastyczne i gładkie;
- Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajcie mąki, jeśli za gęste, rozcieńczcie je mlekiem lub olejem;
- Gotowe ciasto uformujcie w kulki wielkości małego jabłka, na środku każdej zróbcie palcem dziurkę i nadziejcie kluski truskawkami;
- Całość zalepcie i ponownie uformujcie w kulkę. Łącznie z podanej ilości mąki powinno wyjść kilkanaście kulek;
- Połóżcie je na stole w odstępach co kilkanaście centymetrów, przykryjcie bawełnianą ściereczką i zostawcie do wyrośnięcia na pół godziny;
- Po półgodzinie zagotujcie wodę w dużym garnku. Wkładkę do gotowania na parze (lub durszlak) posmarujcie cienką warstwą oleju i ułóżcie w niej wyrośnięte kluski na parze;
- Sprawdźcie, czy woda nie dotyka nakładki;
- Parujcie je pod przykrywką w seriach po 2-3 sztuki, w zależności od wielkości. Jedna seria potrzebuje ok. 10 minut.
Jak podawać kluski na parze?
Bułki na parze możecie podawać również bez wkładki w środku - takie będą też szybsze do zrobienia. Doskonale smakują również polane sosem truskawkowym, musem owocowym lub ulubionym jogurtem. Możecie też posypać je cukrem pudrem lub cynamonem i podać ze śmietaną, serkiem wiejskim lub polać do podania zwykłym jogurtem bez dodatków.
Kluski na parze zrobicie też bez nadzienia i do obiadu "na słono", np. do pieczeni czy rolady. Świetnie nadają się one również do nadziewania warzywami czy mięsem, np. szarpaną wieprzowiną. Po uparowaniu przetnijcie je na pół i wypełnijcie wybranym słonym farszem.
Komentarze