Nie da się ukryć, że Polacy lubią dania mączne. Dlatego też na naszych talerzach często pojawiają się wszelkiego rodzaju kluski, pierogi, kopytka, pyzy, knedle.

Praktycznie w każdym regionie Polski delektować się możemy przeróżnymi kluchami. Czasem przygotowane wyłącznie z mąki, innym razem z  dodatkiem ziemniaków czy sera. Podawane na słodko lub wytrawne, okraszone skwarkami lub polane słodką śmietanką. Odmian klusek w Polsce jest tak wiele, że  czasem trudno połapać się w różnicach miedzy nimi i ich sposobach przygotowania.

Chcemy zgłębić temat polskich klusek i zdradzić Wam sposoby, jak przygotować je w domu. Bo choć to dania proste, często ratujemy się kluskami kupnymi. A te, przygotowywane w ilościach hurtowych, nie mają co równać się z pysznymi domowymi wyrobami. A takie kluski to często podstawa wielu szybkich dań.

Swoimi sposobami na pyszne domowe kluski i kluseczki podzieli się z Wami pchelka79, która w tym temacie ma dużą wiedzę, jest bowiem autorką książeczki „Pierogi, kluski i knedle” i bloga Czym chata bogata. Poza tym jej pierwszym daniem, przygotowanym pod okiem mamy i babci były pierogi.