Cała niezbędna dla nas informacja na temat pochodzenia jajka znajduje się na jego skorupce. Wszystkie jajka, przeznaczone do sprzedaży detalicznej, powinny posiadać ten numer wyróżniajacy na swojej skorupce. Ten numer to specjalny kod, który łatwo możemy odczytać. Kod ma postać wzoru:

X-YY-ZZZZZZZZ

Najważniejsza jest informacja X, pod którą zawsze znajduje się cyfra od 0 do 5. Ta cyfra opisuje sposób chowu kur:

0 – ekologiczny

1  – wolny wybieg

2 – ściółkowy

3 -  klatkowy

YY to litery, które symbolizują kraj pochodzenia jaja, w naszym przypadku będzie to PL.

ZZZZZZZZ – to weterynaryjny numer, pozwalający zidentyfikować producenta. Na ten numer składają się po dwie cyfry: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności, kod firmy w powiecie.

  

Oprócz tego występują klasy jakościowe jaj:

Klasa A – świeże jajka, czyli te, które znajdziemy w sklepach. Skorupka nie jest popękana, a białko jest płynne i klarowne

Klasa A-ekstra – to jajka najświeższe, nie starsze niż siedem dni od daty pakowania. Takie jajka są trudno dostępne w większych sklepach, uchodzą za rarytas

Klasa B – to jajka drugiej klasy

klasa C – jajka przemysłowe, niesortowalne, nie nadają się do sprzedaży detalicznej.

 

Można jeszcze spotkać klasyfikację jajek według ich wagi. Klasyfikację wprowadzono w 1996 roku na jaja spożywcze klasy A. W sprzedaży dostępne są jaja w 4 wielkościach:

XL – bardzo duże: 73 g i więcej

L – duże: od 63 g do 73 g

M – średnie: od 53 g do 63 g

S – małe: poniżej 53 g

Kupując jajka powinnimy też zwócić uwagę na opakowanie, na którym powinna znaleźć się:

data minimalnej trwałości, która nie powinna przekraczać 28 dni

- nazwa, adres i numer zakładu pakującego jaja

- liczba jaj

- klasa jakościową

- metoda chowu kur

- klasa wagową