Oglądacie kulinarne programy?

Czy kojarzycie autora,lub prowadzącego z "nazwiska"?

Otóż jestem tego typu istotą, która nie przywiązuje wagi do takich wydawałoby się  - szczegółów.

Wielokrotnie w rozmowach ze znajomymi opisując jakiegoś  "osobnika" dla mnie musiał kojarzyć się z kimś lub czymś.

Tak więc, gdy Kornik napisała mi o książce Kill Grill2  pomyślałam...

Któż to jest!?

Większość zachwyca się osobą i książką?

Wklepałam w  Google nazwisko autora i ukazał mi się......

Nie mogłam uwierzyć, że to o Nim jest mowa!

Książka w drodze.......

Teraz długie oczekiwanie  na lekturę. Mijały dni, a ja…..zaciekle sprawdzałam skrzynkę pocztową.

No i wreszcie jest!

Drepcząc do domu już zaczęłam czytać, ciekawa byłam czy pisanie wychodzi mu tak dobrze jak prowadzenie programów kulinarnych.

Dla niewtajemniczonych  przybliżę trochę postać - autora w/w książki:

Anthony Bourdain (ur. 1956) - absolwent CIA (Culinary Institute of America),przeszedł wszystkie szczeble kariery kucharskiej, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji "Brasserie Les Halles".

Jest autorem kryminałów oraz książek kulinarnych i "kuchennych", czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni (m.in. Bone in the Throat, Gone Bamboo, Typhoid Mary, Cook's Tour: In Search of the Perfect Meal, Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook,The Nasty Bits).

Książka "Kill Grill. Restauracja od kuchni" została wydana w 23 krajach i stała się światowym bestsellerem.

Jego teksty publikował m.in. "New York Times", "The Times", "Observer", "Independent". Bourdain, oprócz programu "Anthony Bourdain: bez rezerwacji", znany jest też z serii "Podróż kucharza"

Kilka słów o samej książce.

Przeczytałam jednym tchem, już po kilkunastu zdaniach wiedziałam że będzie niezła zabawa.

Ci, którzy obejrzeli choć jeden odcinek kulinarnych poczynań Autora wiedzą o czym mówie:)
Nie zawiodłam się!
Pisze tak samo dobrze, jak prowadzi programy kulinarne, ba, nawet wolę słowo pisane w jego wydaniu.  Cięty język i elementy autobiograficzne pozwalają na "bliższe" poznanie nam Jego osoby, jednocześnie pisze zrozumiałym językiem. Nie musimy być z "branży", aby przekaz był czytelny dla przeciętnego Kowalskiego. 
Zapoznaje nas z tajemniczym "Systemem D" istotną jak okazuje się... (nie, nie napisze - weźcie książkę do ręki i przeczytajcie. Warto!;-)
Krytykuje najbardziej znane nam marki z fast  foodami, ale nie same fast foody....
Dowiemy się, gdzie można w/g Autora dobrze zjeść i komentuje, dlaczego właśnie tam!

Cenne wskazówki, czego mamy unikać w restauracjach rodzimych czy też dalekich krajów...

Książkę oceniam na Szóstkę z Plusem.
Jest pełna humoru, nieprzesadzonej krytyki, a cięty język dodaje jej pikanterii.

Anthony Bourdain

„Głodne kawałki. Kill grill 2”

Wydawnictwo W.A.B. 2011