1. Do gotowania zielonych warzyw zawsze używam odrobiny cukru, wówczas zachowują piękny kolor.

2. Brokuły i kalafiora gotuję zawsze w garnku bez przykrycia.

3. Do marchewki dodaję odrobinę masła lub oliwy. Dzięki nim lepiej wchłania się zawarta w warzywku witamina A.

4. Ziemniaki gotuję zawsze na parze, nie potrzebują wówczas soli do pełni smaku.

5. Gotując kapustę kiszoną zawsze dodaję kminek,  nasiona kopru i listki laurowe, aby danie było trochę bardziej lekkostrawne. 

6. Warzywa gotuję (jeśli nie na parze) zawsze od momentu wrzenia wody,  dzięki temu zachowują więcej wartości odżywczych.

7. Fasolkę szparagową solę chwilę przed końcem gotowania,  co skraca czas obróbki termicznej. 

8. Do gotowania buraczków używam zawsze odrobiny soku z cytryny aby nie straciły pięknego koloru.