Przygotowanie pysznego sosu, który będzie głównym bohaterem dania, wcale nie musi być kulinarnym wyzwaniem. Jeśli wasz sos pieczeniowy wychodzi za rzadki i  kompletnie bez wiodącego smaku – pora zmodyfikować stary przepis. Polecamy wam sprawdzony patent, znaleziony wśród babcinych zapisków w przepiśniku.

Co dodać do sosu, żeby był gęsty i miał głęboki smak?

Wystarczy, że dodacie do sosu składnik, który zapewne każdy z was ma w swoim domu. Chodzi o kilka kropli kawy naturalnej lub szczyptę kawy rozpuszczalnej. Nada to potrawie wyśmienity aromat. Idealnie będzie, jeśli wybierzecie kawę dobrą w smaku, ponieważ taka zadziała najlepiej. Gwarantujemy, że tak przyrządzony sos zniknie z talerzy  dosłownie w trymiga. Sos z dodatkiem kawy będzie pasował zarówno do pieczonego bądź duszonego schabu, jak i np. karkówki czy szynki

W jaki sposób zagęścić zbyt rzadki sos pieczeniowy, nie zmieniając jego smaku?

Żeby zagęścić sos pieczeniowy, użyjcie metody stosowanej przez wszystkie gospodynie domowe. Dodajcie mąki lub zasmażki do sosu. Możecie wykorzystać także śmietanę, która idealnie sprawdzi się w tym celu. Dobrym jej zamiennikiem będzie też jogurt grecki, serek topiony lub mascarpone. Pamiętajcie, że te dodatki są jednak dość kaloryczne.

Popularnym i zdrowym sposobem na zagęszczenie sosu jest też odparowanie nadmiaru wody – to rozwiązanie wymaga jednak poświęcenia sporej ilości czasu. Innym trikiem, który też możecie wykorzystać, jest dodanie siemienia lnianego lub zblendowanej cukinii albo zmiksowanego ziemniaka.