"Kawa. Sekrety baristy" składa się ze wstępu i 7 rozdziałów tworząc 205 stronicową "biblię" dla początkującego jak i wprawionego już baristy. Jest książką nową - została wydana w tym roku (2012) przez wydawnictwo „RM", więc jest wyczuwalny powiew świeżości :)
Książkę rozpoczyna ciekawy wstęp o historii ziarenek kawy, kilka słów na temat historii ekspresów do kawy i definicji słowa "baristy".


W pierwszym rozdziale pojawia się termin 4M, który oznacza cztery elementy niezbędne do przyrządzenia idealnego espresso: Miscela (rodzaj kawy), Macinazione (młynek), Macchina (ekspres do kawy) i Mano (umiejętności baristy). Każdy z tych elementów jest opisany i połączony z dobrymi radami, co do wyboru rodzaju kawy, młynka czy też ekspresu. Wszystko napisane jest prostym i przyjemnym językiem, tak że każdy początkujący kawosz będzie w stanie łatwo pojąć jak może zmienić się w wytrawnego domowego baristę.

Drugi rozdział zatytułowany jest "Zdobienie kawy". Rysowanie mlekiem jest dość trudnym zajęciem i wymaga wielu ćwiczeń, jednak efekty końcowe są tego warte. W książce zostały przedstawione "krok po kroku" wraz ze zdjęciami, etapy przygotowywania przeróżnych wzorów - od standardowego serduszka czy paprotki po najróżniejsze ich wariacje z sosem czekoladowym i innymi dodatkami. Jedynym ograniczeniem w tworzeniu wzorów jest nasza wyobraźnia (Sky is the limit). Wzorem, który mnie osobiście zauroczył jest Pac Man zjadający duszka i trupia czaszka :) 

Trupia Czaszka

Następny rozdział został poświęcony przepisom na różne rodzaje kaw -  od tradycyjnej małej czarnej po Babychino, Chai Latte czy też gorąco czekoladę.

Pokuszono się tutaj również o stworzenie zbioru ciekawych kawowych drinków, które w większości zawierały dodatki alkoholu. Wszystkie przepisy są zwieńczone aromatycznymi zdjęciami, które niesamowicie zachęcają do wypróbowania każdego z nich.

Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem.

Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika.

Na koniec czytelnik uraczony zostanie przepysznymi deserami kawowymi. Znajdziemy tu dokładne opisy przyrządzania kremów, musów i różnego rodzaju kawowych lodów czy też tiramisu.

Książka ta (moim zdaniem) stanowi skarbnicę wiedzy na temat samej kawy jak i przepysznych dodatków do niej, którą naprawdę gorąco polecam. Jako laik w sprawach parzenia, mielenia i nie wspominając już o procesie ozdabiania kawy, nabrałam wielką ochotę na zmianę mojego podejścia i sprawienia, aby za każdym razem przygotowanie tego aromatycznego napoju stało się dla mnie rytuałem dnia codziennego.Jestem bardzo zadowolona z tej książki i ze szczerego sera polecam ją każdemu, kto w duszy pragnie poznać sekrety baristy i stworzyć swoją własną "kawę idealną".

 

logo