Choć większości z nasz kapusta kojarzy się przede z bigosami, zupami i surówkami, i ma opinię produktu ciężkostrawnego i kalorycznego, prawda jest nico inna. Warzywo to jest bardzo wskazane w naszej diecie, szczególnie sok z kapusty jest niezwykle korzystny dla żołądka i jelit. Natomiast by uniknąć problemów trawiennych, warto do dań z kapusty dodać majeranek lub kminek.

KAPUSTA – RODZAJE:

 

BIAŁA – białą kapustę można spożywać na wszelkie sposoby – na surowo, gotować, dusić, kisić. Nie zapomnijmy też o młodej kapuście, królowej wiosny i dań sezonowych. Kapusta biała to źródło potasu, sodu, wapnia, żelaza, manganu, cynku, fluoru, chloru, fosforu, jodu, witamin z grupy B, kwasów: nikotynowego, pantotenowego, foliowego i szczawiowego. 

Kapusta – główka pełna witamin i minerałów

• BRUKSELKA – kapusta w wersji mini, zwana też kapustą brukselską. Najczęściej używana na jarzynkę, choć można przygotować z niej wiele smacznych dań. Zawiera te same pierwiastki, co klasyczna kapusta, a dodatkowo witaminę E, K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy i pantotenowy, biotynę, kwas foliowy. Co ważne, brukselka jest bardziej wzdymająca niż inne rodzaje kapust.
 Kapusta – główka pełna witamin i minerałów

• WŁOSKA – łatwa do odróżnienia ze względu na ciemne, mocno pofałdowane liście. Przybyła do Polski wraz z królową Boną. Jest mniejsza niż kapusta biała i w smaku delikatniejsza. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, fosfor, karoten, witaminę E, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy.

Kapusta – główka pełna witamin i minerałów

• JARMUŻ – niezwykle modna ostatnio odmiana kapusty o wyrazistym smaku. Polecany szczególnie do jedzenia na surowo lub poddany delikatnej obróbce termicznej, dzięki której dostarczymy organizmowi pełnię zawartych w nim substancji odżywczych: wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy: C, E, z grupy B.

• CZERWONA – zwana też modrą, to mniejsza siostra białek kapusty. Kapusta ta jest twarda, zwarta i dobrze się przechowuje. Jedząc ją dostarczamy organizmowi m.in.: witaminę E, K, B1, B2, B6, C, sód, potas, wapń, , magnez, mangan, żelazo, miedź, kobalt, cynk, fosfor, fluor, jod, chlor, karoteny, biotynę, kwas pantotenowy i nikotynowy.

• PEKIŃSKA – poznać ja można po podłużnych, pofalowanych liściach i wyglądzie podobnym bardziej do sałaty. Kapusta pekińska, choć jest bohaterką przede wszystkim sałatek i surówek, nadaje się też do duszenia i faszerowania. Pekińska zawiera sporo beta-karotenu – wystarczy pół szklanki kapusty pekińskiej, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.

Kapusta – główka pełna witamin i minerałów

KAPUSTA - WAROŚCI ODŻYWCZE

Kapusta biała, czerwona, kiszona czy brukselka to warzywa, które są bogatym źródłem minerałów i witamin - siarki, krzemionki, magnezu, wapnia, miedzi i jodu, witaminy z grupy B, witaminę A oraz śladowe ilości witaminy K, E i rutyny oraz witaminę C (najwięcej jest jej w głąbie). Kapustę powinny jeść osobę z anemią, ze względu na wysoką zawartość chlorofilu, żelaza, miedzi i magnezu. Siarka zawarta w liściach antyseptycznie działa na drogi oddechowe. Długie gotowanie jednak usuwa to, co w warzywach najlepsze, dlatego najlepiej jeść je surowe lub tylko blanszowane.

Kapusta – główka pełna witamin i minerałów

KAPUSTA – WŁAŚCIWOSCI ZDROWOTNE I LECZNICZE

Sok z kapusty (świeżych liści), tak jak już wspomniałam, zasługuje na uwagę, bo jest to produkt niezbyt popularny, a wartościowy. Działa on kojąco, antyseptycznie i leczniczo, usuwając toksyny ze skóry. Spożywanie soku z kapusty zwiększa odporność, wspomaga walkę z anemią, zmniejsza obrzęki wynikające z zatrzymywania wody w organizmie i leczy wrzody żołądka.
Okłady z liści kapusty stosowane są w przypadku ran, oparzeń i odmrożeń, leczą one także nerwobóle i czyraki. Okłady działają też przeciwzapalnie przy puchnięciu stawów. W przypadku bólów stawów i mięśni zalecana jest kąpiel w wywarze z ugotowanych liści kapusty.
Dieta bogata w kapustę (pod postacią surówek, zup, dań obiadowych) wzmacnia organizm i zwiększa odporność, warto więc spożywać kapusiu jak najwięcej w różnej formie.

Kapusta – główka pełna witamin i minerałów

A teraz zapraszam na kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem różnych rodzajów kapusty:

1. Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem

Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

2. Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

3. Młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniakami

Kapusta – główka pełna witamin i minerałów

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

4. Pierogi z kapustą i grzybami

Kapusta – główka pełna witamin i minerałów

Przepis znajdziesz (TUTAJ) 

 A może kapusta z grzybami? Sprawdź przepis!