Żurek, tradycyjnie przygotowywany na żytnim zakwasie, powinien być kwaskowy i wyrazisty w smaku. Mąka razowa idealnie nada się do sporządzenia zakwasu. Dodatkowo, dzięki laktofermentacji, opartej na rozwijaniu się bakterii kwasu mlekowego, możecie uzyskać produkt idealny do zakwaszania zup oraz wyrastania pieczywa. Tym razem zastąpcie wodę serwatką - produktem ubocznym, który powstaje przy produkcji sera, a sam w sobie jest niezwykle wartościowy. 

Jak zrobić żurek na serwatce?

Żurek to gęsta, polska zupa, która swoje początki miała już w XVI wieku. Odróżniała się od barszczu białego (który był przygotowywany na zakwasie z mąki pszennej) tym, że była gotowana na zakwasie chlebowym z mąki razowej. Przed zbliżającą się Wielkanocą wypróbujcie inny przepis na żurek, z dodatkiem serwatki, a gwarantujemy, że nowa receptura zostanie z wami na dłużej i nie tylko od święta.

Składniki:

  • 1,5 litra serwatki
  • 0, 5 litra żurku na zakwasie (woda, mąka żytnia, płatki owsiane, czosnek, otręby)
  • 4 sztuki białej surowej kiełbasy
  • 5-7 plastrów boczku wędzonego
  • 6-7 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • 1,5 łyżki tartego chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 4 sztuki suszonych prawdziwków, namoczonych w letniej wodzie

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie serwatkę razem z żurkiem na zakwasie;
  2. Dodajcie surową kiełbasę oraz namoczone grzyby;
  3. Zagotujcie zupę;
  4. Doprawcie przeciśniętymi ząbkami czosnku, chrzanem, majerankiem oraz solą i pieprzem;
  5. Następnie podsmażcie boczek i ugotujcie jajka. Dodajcie do zupy;
  6. Podajcie w chlebku na żurek z dodatkiem posiekanej pietruszki, majeranku oraz jajek pokrojonych w ósemki.


Zakwas żytni na żurek (fot. Archiwum prywatne)

Co zrobić, aby uzyskać serwatkę z mleka wiejskiego?

Serwatkę możecie przygotować z mleka wiejskiego. Kiedy mleko po kilku dniach się zsiądzie, wystarczy zagotować je w garnku. Po tym, jak zetnie się kazeina, zacznie tworzyć się twaróg. Wystarczy odsączyć za pomocą cedzaka część stałą od płynnej. Lekko żółtawą serwatkę przelejcie do słoików i poczekajcie, aż przestygnie. Następnie włóżcie do lodówki i wykorzystajcie w ciągu 3-4 dni.