Ziemniaki są zdrowym, a przede wszystkim bardzo popularnym warzywem w naszym kraju. Dodatkowo są też sycące i nadają się do przygotowania wielu potraw. Doskonale smakują również w zupach, sałatkach lub w połączeniu z sosem. Najpierw należy je jednak ugotować i właśnie podczas tej czynności bardzo wiele osób popełnia spory błąd.

Popularny błąd podczas przygotowywania ziemniaków

Choć ziemniaki mają wiele zalet, posiadają też jedną wadę. Chodzi o ich dość długi czas gotowania. Żeby go przyspieszyć, część osób kroi je na malutkie kawałeczki. Nie powinno się tego robić. Owszem – szybciej się ugotują lub usmażą, ale w ten sposób tracą swoje cenne witaminy. Jeżeli chcecie, żeby posiłek z tym warzywem był naprawdę zdrowy – pokrójcie ziemniaki na większe kawałki lub ugotujcie w mundurkach. 

Co więcej, przez drobne pokrojenie potrawa może być też bardziej tucząca. Podczas smażenia małe kawałki ziemniaków wchłoną więcej tłuszczu, a to z kolei zwiększy ich kaloryczność.

Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków?

Ziemniaki wcale nie muszą być bardzo drobno pokrojone, żeby ugotowały się w szybkim czasie. Jest na to inny sposób, który pozwoli wam zaoszczędzić nawet 10-20 minut. Wystarczy, że zamiast zimną wodą, zalejecie je wrzątkiem, który zagotujecie wcześniej w czajniku.

Szybszym sposobem na przyrządzenie tego warzywa jest też gotowanie go pod przykrywką. Dzięki temu temperatura wewnątrz garnka stanie się wyższa, a w konsekwencji ziemniaki ugotują się w krótkim czasie.