Podobno ponad 95 bilionów porcji makaronu zjadane jest w każdym roku na całym świecie... W restauracji Wagamama zupa ramen z makaronem, kurczakiem i warzywami serwowana jest każdego dnia. Japończycy uważają, że od długości makaronu w zupie ramen zależy ich szczęście - im dłuższy makaron, tym - jak głosi legenda, będą mieli szczęśliwsze życie... Nie można zatem serwować krótkiego makaronu ramen, bo nikt przecież nie chce mieć pecha! W 2005 roku jeden z japońskich astronautów zabrał go nawet ze sobą do przestrzeni kosmicznej!

Najpopularniejszym jednak daniem w restauracji Wagamama jest kurczak katsu w sosie curry. Serwujemy go około 13 500 razy rocznie. Aromatyczny kurczak w panierce z panko serwowany z ryżem japońskim i absolutnie najpyszniejszym sosem curry, podbił wszystkie serca naszych klientów. Tym samym, drodzy Czytelnicy, uroczyście otwieram Top 10 najpopularniejszych dań w Wagamamie. Wszystkie, w mniejszym lub większym stopniu, to potrawy inspirowane kuchnią japońską, na które w kolejnych artykułch będę zdradzać przepisy przyrządzenia.

 

Top 10 najpopularniejszych dań w Wagamamie:

1. Kurczak katsu w sosie curry

2. Zupa ramen z kurczakiem i warzywami

3. Kurczak teriyaki - przepis poniżej

4. Makaron yaki soba

5. Cha han - smażony ryż z warzywami i kurczakiem, przepis w poprzednim artykule

6. Chilli ramen z kurczakiem i warzywami

7. Makaron yaki udon

8. Kurczak w sosie raisukaree

9. Kurczak w sosie chilli men

10. Kurczak w sosie tama z ryżem

 

Dziś chciałabym przedstawić Wam bardzo modny ostatnio sos teriyaki. Można go kupić w sklepie, ja jednak podam Wam przepis, jak przyrządzić go samemu. Kurczak z makaronem stir-fry to połączenie świeżych warzyw z makaronem soba (czyli makaron z jajkiem i mąką gryczaną, lekko ciemny) oraz grillowanym kurczakiem i słodkim, gęstym sosem teriyaki. W Wagamamie makaron smażony jest na elektrycznych płytach zwanych teppan, ale równie dobrze można przyrządzić go w woku. Zatem zakasamy rękawy i do pracy. Kurczaka zamienić można na wołowy stek a także filet z łososia.

 

Składniki (dla 2 osób):

Sos teriyaki:

  • 200 g cukru
  • 8 łyżeczek jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżeczki sake (wino ryżowe, może być też mirin - czyli wino tylko do gotowania, oba się nadają)
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 

oraz:

  • 2 filety z kurczaka (albo steka wołowego lub łososia)
  • 100 g kapusty pak choi
  • pół czerwonej cebuli
  • duża garść groszku cukrowego w całości
  • pół pęczka szczypioru
  • mała, czerwona papryczka chilli
  • 200 g kiełków sojowych
  • 400 g makaronu soba
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego

Najpierw zajmujemy się sosem teriyaki: wszystkie składniki mieszamy w garnku i czekamy, aż cukier się skarmelizuje. Teraz możemy zająć się resztą.

Filety z kurczaka czyścimy i myjemy. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na parę minut. Na małej patelni prażymy sezam (patelnia musi być sucha). Rozgrzewamy patelnię grilową i smażymy kurczaka z obu stron. Cebulę, pak choi, groszek cukrowy, szczypiorek kroimy w słupki. Siekamy chilli. Makaron soba gotujemy na wpół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Na woku rozgrzewamy olej i dodajemy curry. Chwilę przesmażamy. Dodajemy wszystkie warzywa (razem z kiełkami soi), smażymy 5 minut. Dodajemy makaron, 2 łyżki sosu sojowego i całośc smażymy przez kolejne 5 minut. Zdjemujemy z woka, wykładamy na talerz. Na wierzch wkładamy pokrojonego kurczaka. Całość delikatnie polewamy sosem, posypujemy sezamem i szybko zjadamy.