Japonia kulinarnie wciąż kojarzy się większości Polaków wyłącznie z sushi. Zajadamy się nim od lat, pomijając wiele ciekawszych smakowo potraw. To kuchnia niezwykle ciekawa i bogata, wykorzystująca czasem składniki dla nas dość egzotyczne, ale czymże jest gotowanie, jak nie poznawaniem nowych smaków. Jednak bogactwo tej kuchni to nie tylko składniki, ale także sposób ich przygotowania i serwowania. Podawane na surowo, smażone, marynowane, grillowane, gotowane na parze sprawiają, że potrawy rodem z Japonii to prawdziwa uczta.

Warto poznać bliżej kuchnię japońską, bo to właśnie ona uznawana jest za najzdrowszą na świecie. A odkryje ją dla nas Hausik. Dzięki jej artykułom poznamy bliżej nie tylko najpopularniejsze dania, ale także poszczególne bazowe składniki, liźniemy odrobinę kulinarnej kultury japońskiej i zajrzymy do japońskiej restauracji. Każdemu z artykułów będzie towarzyszył także przepis na danie rodem z Japonii.

Autorka naszego cyklu Japonia na talerzu i jednocześnie autorka bloga Do garów marsz, tak pisze o sobie:

Gotowanie to cała ja... to całe moje życie... Wspomnienia, zapachy, przygody, miejsca... wszystko powiązane ze smakiem i zapachem jedzenia... Tak już mam... Nie pamiętam obejrzanych filmów, przeczytanych książek ale dokładnie pamiętam smak wszystkich dań... Tych z dzieciństwa, tych z restauracji i tych robionych osobiście... 

Z zawodu bankowiec a korzenie sięgają Elbląga... Zakochana jednak w Poznaniu i w jednym, uroczym mężczyźnie. Obecnie mieszkam w Belfaście i na razie niech tak pozostanie...