Sekretem każdej sałatki są odpowiednio dobrane składniki a także odpowiednie zioła. Oto  moja mała ściąga na temat ziół i sałatek: Robiac sałatki, dodaję do nich takie zioła, aby podkresliły ich aromat i smak:

1.   Bazylia - dodaję ją do sałatek z pomidorów, ogórków konserwowych i sera

2.  Szałwia - dodaję ją do sałatek rybnych, drobiowych, a takze sałatek zawierających ogórki i pomidory

3.   Cząber - sprawdza sie w sałatkach mięsnych i ziemniaczanych

4.  Kminek - dodajędo kapusty kiszonej

5. Estragon  - często  gości u mnie w sałatce jarzynowej, a takze drobiowej

6. Imbir - pasuje do sałatki ryżowej

7. Kurkuma - sprawdza sie jako dodatek w sałatkach rybnych

Polecam także używanie świeżych ziół, które świetnie podnoszą aromat dania, a także są wspaniałą, piękną dekoracją  dania.