Czy zastanawialiście się czasami nad tym, jaki ryż dodajecie do swoich gołąbków? Wybór odpowiedniego rodzaju ma znaczenie, ponieważ wpływa to na smak i konsystencję dania. Sprawdźcie, jaki najlepiej nadaje się do gołąbków. 

Jaki ryż najlepiej pasuje do gołąbków?

Obecnie w sklepach wybór ryżu jest bardzo szeroki. Dostępny jest ryż jaśminowy, basmati, parboiled, biały i brązowy. Od czasu do czasu można nawet dostać specjalny ryż do sushi! Przy tylu możliwościach można się pogubić i pojawia się pytanie - który z nich będzie najlepszy do gołąbków?
Idealnym ryżem do tego dania są odmiany krótkoziarniste, ze względu na wysoką zawartość skrobii. Dzięki niej ryż dobrze skleja resztę farszu, gołąbki są zwarte i nie rozpadają się. 

Przepis na klasyczne gołąbki

Składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 główka kapusty
  • 2 torebki ryzu krótkoziarnistego (typ parboiled)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 litry wody (lub bulionu warzywnego
  • suszony tymianek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i ugotujcie ryż. Po ugotowaniu przełóżcie go do miski i odstawcie do ostygnięcia.
  2. Czas na sparzenie kapusty. Do dużego garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Z kapusty wytnijcie głąb i, gdy woda się zagotuje, sparzcie ją we wrzątku. Zamiast tego, możecie też wykorzystać alternatywną metodę z użyciem mikrofalówki
  3. Po sparzeniu oderwijcie z kapusty liście. Ułóżcie je z boku i zostawcie, by wyschły. 
  4. Gdy ryż już wystygnie, wsypcie go do większej miski. Dodajcie mięso mielone, jajko i wymieszajcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie kilka łyżek masła lub oleju. Wrzućcie pokrojoną cebulkę i zeszklijcie. Gdy ostygnie, dodajcie do farszu wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  6. Do farszu wsypcie przyprawy według uznania i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  7. Powycinajcie twarde fragmenty z kapusty i na każdy liść nałóżcie farsz. Zawińcie.
  8. Wyłóżcie duży garnek liśćmi kapusty i ułóżcie na nich gotowe gołąbki. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, a na koniec całość zalejcie wodą (lub warzywnym bulionem). 
  9. Gotujcie przez około godzinę na małym ogniu.

Po ugotowaniu gołąbki są gotowe do zjedzenia. Podawajcie je z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego!