Pastrami - odrobina historii

Pastrami to nie tylko konkretny rodzaj mięsa, ale przede wszystkim sposób jego konserwowania, który znany był już w Imperium Osmańskim. Początkowo przyrządzano je z wieprzowiny jednak z chwilą pojawienia się tej potrawy w Turcji i na Bliskim Wschodzie, wieprzowinę zastąpiła wołowina (wynikało to z wymogu koszerności mięsa).

Pastrami z wołowiny szybko zyskało uznanie wśród społeczności żydowskich, szczególnie w Rumunii. W wybranych regionach stało się nawet naczelnym daniem kuchni żydowskiej. Razem z falą żydowskiej imigracji z terenów Rumunii, pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych, gdzie jego popularność szybko wzrosła. W krótkim czasie stało się specjałem, które podawano w niemal każdej restauracji.

Ciekawostka!

W 1887 roku nowojorski rzeźnik zaserwował pierwszą kanapkę z pastrami. Kanapka w krótkim czasie zyskała tak dużą popularność, że rzeźnię zamienił w restaurację, w której sprzedawał sandwicze z pastrami.

Amerykanie do dzisiaj szaleją na punkcie tego mięsnego specjału. Świadczy o tym chociażby fakt, że 14 stycznia obchodzą Dzień Pastrami. Co ciekawe, w licznych rankingach kanapka z pastrami uznawana jest za najlepszą na świecie!

Co to jest pastrami?

Wiesz już, że pastrami to specjał mięsny przygotowany obecnie z mostka wołowego. Czym jednak się wyróżnia? Sposobem jego przyrządzania, który to sprowadza się do peklowania wołowiny najczęściej przy użyciu solanki, a następnie częściowego suszenia mięsa. Pastrami doprawiane jest także specjalną mieszanką przypraw. Zazwyczaj znajduje się w niej:

•    czarny pieprz,
•    czosnek,
•    bazylia,
•    kolendra,
•    goździki.

Zdarza się, że przed suszeniem mięso jest również gotowane. Dzięki temu łatwo można pozbyć się nadmiaru soli. Za to po suszeniu i przyprawieniu, mięso poddaje się wędzeniu, aby nabrało dodatkowego smaku.

Peklowanie, suszenie i wędzenie? Ten proces nie może trwać krótko. Ale to właśnie dzięki niemu pastrami staje się wyjątkowe.


 
Warto wiedzieć

Pastrami w amerykańskim stylu, podawane na ciepło wymaga gotowania na parze przez 1-2 godziny przed serwowaniem.

Mostek wołowy dobrej jakości - klucz do dobrego pastrami

Aby pastrami mogło zachwycać swoim smakiem, musisz najpierw wybrać mięso wysokiej jakości. Do tego celu najczęściej wykorzystywany jest mostek wołowy. Polecamy szczególnie mostek wołowy (oryginalny beef brisket) Black Angus USA, który jest doskonały do pieczenia w całości metodą low&slow. Znajdziesz go w sklepie online z wołowiną bbq.pl, gdzie dostępna jest wołowina prosto z USA. Możesz zamówić ją dostawą do swojego domu i mieć pewność, że wołowina dotrze odpowiednio zapakowana.

Dlaczego warto wybrać mostek wołowy z bbq.pl? Za tym wyborem przemawia kilka czynników.

•    Najwyższa jakość sezonowanej wołowiny.
•    Profesjonalne zamrażanie mięsa w bardzo niskiej temperaturze (-18°C), które gwarantuje utrzymanie najwyższej jakości kulinarnej mięsa.
•    Profesjonalne zabezpieczenie produktu do wysyłki: przesyłanie mięsa w specjalnych pojemnikach ze styropianu, które są wypełnione żelowymi wkładami chłodzącymi lub suchym lodem.
•    Szybka wysyłka.
•    Pomoc doradców, ekspertów do spraw mięsa premium.

Najważniejsza jest jednak wysoka jakość oferowanego mięsa, w tym amerykańskiej wołowiny! Na bbq.pl znajdziesz wołowinę dla konesera klasy USDA PRIME i USDA CHOICE. Co więcej, jest to polski sklep, dlatego decydując się na złożenie zamówienie, wspierasz krajową gospodarkę

Mostek wołowy - przepis na idealne pastrami

Pastrami to w dużej mierze odpowiednie przyprawy. My proponujemy następującą mieszankę:
•    sól peklująca – 150 g
•    pieprz czarny – 2 łyżki
•    cynamon – 2 laski
•    imbir mielony – 2 łyżki
•    goździki – 1 łyżka
•    gwiazdki anyżu – 2-3 szt.
•    ziarna kardamonu – 1 łyżka
•    ziarna kolendry – 2 łyżki
•    cukier trzcinowy – 4 łyżki
•    papryka ostra mielona – 2 łyżeczki
•    papryka słodka mielona – 2 łyżeczki
•    przegotowana woda - ok. 1,5 l.

Jak przygotować pastrami?

1.    Pierwszy krok to peklowanie mostka wołowego (w przepisie peklujemy kawałek ok. 1,5 kg mostka wołowego). W tym celu należy do miski wlać przegotowaną i ostudzoną wodę, do której dodajemy sól peklującą oraz goździki, kardamon i laski cynamonu.
2.    Mięso należy włożyć do zalewy, zakryć folią i pozostawić w lodówce na czas około tygodnia.
3.    Po tygodniu wyjmujemy mięso i nacieramy mieszanką przygotowaną wcześniej z pieprzu, kolendry, obu papryk, cukru i ziaren gorczycy. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i odstawiamy ponownie do lodówki na min. 3 dni.
4.    Rozgrzewamy grill i układamy przyprawione mięso (nie kładziemy go bezpośrednio nad żarem, a w chłodniejszej strefie, aby mogło się powoli wędzić. Co jakiś czas przewracamy mięso. Zdejmujemy je po ok. 5 godzinach
5.    Pastrami gotowe - możesz podać je w kanapce lub burgerze.
Smacznego!