Odpowiedź na pytanie jak zrobić omlet wcale nie jest tajemną wiedzą. Nawet więcej, jest to proste jak usmażenie jajecznicy! Choć wiele osób boi się przygotowywać to danie, uznając je za trudne i skomplikowane, jest zupełnie inaczej. Ogromną zaletą jest też to, że omlet jest daniem uniwersalnym – pasuje zarówno na śniadanie, ciepłą kolację jak i na obiad, a co więcej zależnie od dodatków można podać je na słodko i słono, jako lekką lub bardziej sycąca potrawę. Chcesz wiedzieć jak zrobić omlet? Czytaj dalej!

 

Jak zrobić omlet – składniki

Nasz przepis bazowy to omlet dla jednej osoby, do  przygotowania którego potrzebujemy:

2 jajek

Łyżeczki masła

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (najlepiej mikserem – piana musi być dobrze ubita). Następnie cienką strużką, cały czas ubijając, ale na niższych już obrotach, wlewamy roztrzepane dobrze żółtka. Ubijamy do połączenia składników.

Na dobrze rozgraną patelnię wrzucamy masło, roztapiamy i wlewamy masę jajeczną. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy omlet przez 3-4 minuty (sprawdzamy delikatnie, czy podczas smażenia omlet zbytnio się nie przypala, w razie czego zmniejszmy ogień. Jak zrobić omlet, by omlet był usmażony z dwóch stron? Trzeba go przełożyć, by doszedł z drugiej strony. Jedni sprytnie przerzucają omlet przy użytku łopatek, my polecamy delikatnie podważyć go od spodu i zsunąć na talerz, talerz przykryć patelnią, odwrócić i ponownie ustawić na kuchence. Z drugiej strony omlet dosmażamy już krócej – około 2 minut.

To przepis podstawowy, są osoby, które, aby zrobić omlet wykorzystują też mąkę, ale my uważamy, że nie jest to konieczny dodatek, a omlet bez mąki smakuje lepiej.

 

Powyższy przepis to podstawowy sposób na omlet, jak zatem zrobić omlet na słodko i wytrawnie? Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach, czyli dodatkach. Omlet na słodko oczywiście należy wzbogacić o cukier – dodajemy go, kiedy białka już się spieniły i zaczynają sztywnieć podczas ubijania. Wystarczy łyżeczka cukru na powyższe proporcje. Oczywiście możemy eksperymentować, dodając do masy jajecznej ekstrakt waniliowy, kakao, skórkę z cytrusów. Zadbajmy także o dodatki, z jakimi podamy nasz omlet – świeże owoce, domowa konfitura czy kremowy serek to idealne dodatki!

 

Jak zatem zrobić omlet na słono i z czym go podać? Sól i pieprz dodane do ubitej piany to podstawa, ale nie zapominajmy o innych przyprawach – papryce, czosnku, a także ziołach. Do omletu świetnie pasują świeże warzywa –liście szpinaku, pomidorki lub szparagi oraz wyraziste, przyprawione kuminem i kolendrą pieczone papryki, bakłażany i cukinie. Nie zapomnij też o serze – do puszystego omletu idealnie nada się ser feta lub wyrazisty kozi. Jeśli chcemy zrobić omlet w wersji obiadowej, dodajmy też coś mięsnego – dodatek białkowy sprawi, że danie będzie sycące.