Materiał

Najlepsze są pojemniki szklane lub plastikowe. W sklepach możesz znaleźć też drewniane, metalowe lub ceramiczne. Jednak te zrobione z drewna mają pory, w które łatwo wnikają bakterie. Jeśli wybierzesz pojemnik szklany, zwróć uwagę na to, czy jest żaroodporny. Wtedy będziesz mogła podgrzewać w nim jedzenie oraz przechowywać go w niskich temperaturach, np. zamrażarce. Najlepsze pojemniki plastikowe są wykonane z polipropylenu lub poliwęglanu. To materiały odporne na złamania.

Znaczek bezpieczeństwa

Taka ikona umieszczona na naczyniu świadczy o tym, że może być ono wykorzystywane do kontaktu z żywnością.

Kształt

Nie kupuj dużego pojemnika, jeśli będziesz w nim przechowywała kilka plasterków sera lub szynki. Duża ilość wolnego miejsca w naczyniu sprzyja gromadzeniu się powietrza, które przyspiesza psucie jedzenia. Najwygodniejsze są prostokątne pojemniki z zaokrąglonymi brzegami. Możesz nawet chować je do torebki, nie martwiąc się, że ją zniszczysz.

Dno

Aby potrawy jak najdłużej pozostawały świeże, spód pojemnika powinien być specjalnie pofalowany lub mieć dodatkową wkładkę. Wtedy przechowywane w nim produkty nie będą miały kontaktu z wodą czy płynami, np. wyciekającymi z mięsa. Gdy gromadzą się one na spodzie naczynia, produkty nie tylko szybciej tracą świeżość, ale także witaminy cenne składniki odżywcze.

Pokrywka

Sprawdź, czy jest dobrze dopasowana i równomiernie się domyka. Jeśli będzie nieszczelna, do środka łatwo przenikną bakterie. Większość pojemników po zatrzaśnięciu wymaga ponownego otwarcia przy samym brzegu i szybkiego zamknięcia. Pozwala to wypuścić resztki powietrza, które pozostały wewnątrz naczynia.

Zobacz inne artykuły o Zdrowym Odżywianiu.