To jedne z tych owoców, do których nie trzeba nikogo przekonywać. Są pyszne zwłaszcza na surowo, ale także jako składnik ciast, dżemów oraz zimowych grzańców na bazie wina lub herbaty. Wspomagają układ odpornościowy, hamują powstawanie wolnych rodników oraz są skarbnicą witaminy C. Co zrobić, aby trafić na te najsłodsze i pozbawione pestek? To niełatwa sztuka, ale my wam zdradzimy sposób.

Jak wybrać mandarynki bez pestek? Sprawdzony sposób

Wybór mandarynek jest niezmiennie dość duży zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Należy zwracać uwagę na kilka aspektów, które przybliżą was do lepszego wyboru. Mandarynki bez pestek poznacie po lekko czerwonawej barwie, pod nazwą tangerynka. Dodatkowo warto szukać tych odmian, które w dotyku są dość "puchate" i możecie wyczuć, że skórka będzie idealnie odchodzić od miąższu. Ta odmiana lekko spłaszczonych mandarynek najczęściej pochodzi z Maroka. To najsłodszy gatunek, który nie kryje w sobie pestek.

Warto zwrócić także na miejsce po ogonku mandarynki. Jeżeli jest biały lub kremowy, to znaczy, ze zbiór odbył się dość niedawno i owoce jeszcze długo będą soczyste i świeże. Brązowawe lub lekko siny kolor tego miejsca nie zwiastuje nic innego, jak początek rozwijania się procesu gnilnego. Nie łaście się na przecenione, lekko poobijane owoce, gdyż w miejscach stłuczenia bardzo szybko rozmnaża się pleśń i drobnoustroje.

Jak prawidłowo przechowywać mandarynki?

Kupiliście sporą ilość mandarynek i zastanawiacie się, jak je prawidłowo przechować? Przede wszystkim koniecznie wyjmijcie je ze sklepowego pojemnika i wyrzućcie plastikową folię lub kratkę. Kolejnym etapem jest sprawdzenie, czy mandarynki, znajdujące się na dnie skrzynki, nie zostały poobijane i nie gniją. Wybierzcie te, które nie nadają się do spożycia, aby nie zarażały tych obok siebie.

Mandarynki w dużej ilości możecie przechowywać w piwnicy lub w lodówce. Niestety bardzo ważna jest kontrola wilgoci, gdyż to sprzyja pleśnieniu. Nie pozostawiajcie ich blisko źródeł ciepła, takich jak kuchenka czy inne urządzenia elektryczne. Powinny stać w otwartym pojemniku, co jakiś czas przecieranym z nadmiaru odparowującej z nich wody.