"Jak to zrobić w kuchni" to ilustrowany poradnik Jamesa Petersona, który zawiera 484 wskazówki dotyczące jak i w czym gotować, jak wybrać odpowiednie składniki, poddać obróbce i podać na stół. 

W książce można znaleźć rozdziały poświęcone przyborom kuchennym, nabiałowi, warzywom i owocom, rybom i owocom morza, mięsom, zupom, sosom, ciastom i napojom. Poradnik zamykają strony dotyczący etykiety.

Zaciekawił mnie wątek o tym, jak kupować, przygotować i podawać m.in. kraby, homary, ostrygi, małże i krewetki. Ryby i owoce morza uwielbiam, ale wciąż w tym temacie pozostaję zielona.

Spodobały mi się również porady jak dobrze rozłupać kokosa, włożyć nadzienie pod skórę kurczaka, jak wykorzystać resztki gulaszu, jak zrobić 10 błyskawicznych sosów oraz jakie zioła do czego stosować i jakie mają zamienniki.

Przydatne są również tabele dotyczące miar i przeliczników jednostek amerykańskich, brytyjskich i europejskich. 

Wytrawnych kucharzy (do których nie śmiem się nawet zaliczać) mogą drażnić prozaiczne strony poświęcone na przykład temu, jak zetrzeć ser, jak ugotować jajka w koszulkach, oddzielić żółtka od białka, czy jak stopić czekoladę. Jeżeli ktoś się czuje w kuchni pewnie, ma spore doświadczenie i zna różne triki stosowane w gotowaniu to ta książka nie będzie dla niego zbyt dużą inspiracją.

Uważam więc, że książka świetnie nadaje się jako prezent dla rozpoczynających przygodę z gotowaniem, jak i dla tych, którzy chcą się podszkolić i dowiedzieć czegoś nowego. Bo przecież uczymy się całe życie.

logo