Cechy ryb świeżych i nieświeżych:

1. Jeżeli położymy rybę na dłoni, a jej ogon opadnie, oznacza to, że ryba jest nieświeża.

2. Jeżeli rybę włożymy do wody i będzie się unosić na wodzie, oznacza to, że jest nieświeża.

3. Jeżeli skrzela są odchylone, zszarzałe, posklejane-ryba nieświeża.

4. Jeżeli łuski odpadają, są bez połysku-ryba nieświeża.

5. Jeżeli nie można odróżnić narządów-ryba nieświeża.

6. Jeżeli oczy są wklęsłe i mętne-ryba nieświeża.

7. Jeżeli skóra ma niewyraźną barwę, suchą, mętną-ryba nieświeża.

8. Jeżeli nie ma połysku-ryba nieświeża.

9. Jeżeli zapach jest gnilny, amoniakalny, zjełczały-ryba nieświeża.

Ryba, która jest świeża ma połyskującą, mocno osadzoną w skórze łuskę, skórę błyszczącą, wilgotną, gładką. Jej śluz jest przezroczysty i nieciągliwy. Oczy ma pełne, wypukłe i błyszczące.
Skrzela powinny mieć kolor czerwony, listki bardzo dobrze zaznaczone, pokryte śluzem.
A przede wszystkim woń ryby powinna być świeża.