Najważniejsze, jeśli chcemy ugotować jajka w koszulce, jest to, by jajka były świeże. Im starsze, tym słabsza otoczka białka i tym większe szanse, że nasze jajko rozpłynie się na boki i będzie miało mało estetyczny wygląd.

Oczywiście najlepiej by było kupić jajko od zaprzyjaźnionego rolnika, jednak wiadomo, że nie każdy ma taką możliwość. Jak zatem sprawdzić czy jajka, które kupiliśmy nadają się do spożycia?!

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Oto kilka sprawdzonych sposobów:

1.  POTRZĄSANIE

Jeśli potrząśniemy świeżym jajkiem, w skorupce nie usłyszymy żadnego dźwięku. Stare/nieświeże jajko potrząsane będzie wydawać charakterystyczny, chlupoczący dźwięk.

2.  ZATAPIANIE

Nalejmy do garnka wodę i posólmy ją. Jeśli zanurzymy w niej świeże jajko od razu opadnie na dno. Im starsze jajko, tym bliżej powierzchni wody się utrzymuje.

3.  ROZBICIE

Ważne żeby po wybiciu obejrzeć też jajko. Konsystencja białka powinna być zwarta i w całości pokrywać żółtko. Żółtka natomiast powinno być wypukłe i kształtem zbliżone do kuli. Białko jajka nieświeżego będzie się rozlewać, a żółtka będzie płaskie i mętne.

4.  ZAPACH

Na koniec powąchajmy rozbite jajko. Jeśli jego zapach jest nieprzyjemny wyrzućmy takie jajko.

Pamiętajmy, że bez względu do czego używamy jajek, należy je wcześniej dokładnie umyć!

Jak ugotować idealne jajko w koszulce?

Składniki:

  • 4 kromki ulubionego chleba
  • 4 jajka
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie zielona sałata, szczypiorek, koperek

W garnku gotujemy litr wody. Gdy woda zawrze, zmniejszamy gaz  – ma lekko bulgotać, dodajemy 3 łyżki octu jabłkowego (jeśli użyjemy zwykłego octu dodajmy 2 łyżki). Jajko wbijamy do małej miseczki. Łyżką energicznie mieszamy wodą tak, aby powstał mały wir/lejek. Następnie, z jak najniższej wysokości, w środek lejka wlewamy pewnym ruchem jajko.

Gotujemy ok. 3 minut. Po tym czasie wyjmujemy jajko w koszulce za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerzyk z papierowym ręcznikiem żeby osuszyć je z wody. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi jajkami. Ważne, aby nie solić wody. Sól sprawi, że białko oddzieli się od żółtka. Jajka doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na grzance z dowolnymi dodatkami.