Przyprawy nadają smaku wielu potrawom. Zazwyczaj kupujemy je świeże lub suszone. Kupując świeże, pamiętajcie o kupnie ilości, którą zużyjecie w najbliższym czasie. Dłuższe przechowywanie pozbawia je aromatu. Jak przechowywać potrawy, aby nie straciły świeżości? Oto kilka praktycznych porad. Rośliny przyprawowe liściaste, przed włożeniem do lodówki należy obficie skropić wodą, a w lodówce przechowywać je w foliowej torebce. Korzenie roślin owiń folią aluminiową lub schowaj do foliowej torebki. Dzięki temu nie przesuszysz ich. Jeśli musisz obrać jakąś roślinę, zrób to bezpośrednio przed dodaniem jej do potrawy. I pamiętajcie, aby rośliny przyprawowe kroić na plastikowej desce. W drewnianą wsiąka cenny sok. Jeśli jednak wolicie używać przypraw suszonych, sprawdzajcie zawsze ich datę przydatności. Przechowuj je w szczelnie zamkniętych pudełkach lub słoikach. Jeśli tego nie zrobisz, mogą stracić swoje olejki lotne, a więc swój aromat. Nie przechowuj przypraw w papierowych torebkach!