Jeśli obierasz ziemniaki - rób to tuż przed ich gotowaniem, by nie traciły niepotrzebnie witamin. Jeśli ziemniaki są jędrne i zdrowe, staraj się ścinać jak najmniej skórki, bo to, co najbardziej wartościowe, kryje się tuż pod nią.( natomiast ziemniaki z kiełkami nalezay obierac dośc grubo, wycinając miejsca wokół kiełków) Przepłukane i odsączone ziemniaki zalej wrzątkiem i od razu postaw na gazie . Posól i gotuj pod przykryciem do momentu wrzenia, a potem ureguluj płomień by ziemniaki gotowały się, ale nie kipiały. Dla smaku i aromatu możesz dodać kilka gałązek świeżego koperku. Ziemniaki są gotowe do jedzenia, gdy wbity na sztorc widelec miękko wchodzi w bulwę do samego środka. Ziemniaki możesz także gotować bezpośrednio w potrawach, np. gulaszach czy zupach.. ale pamietajmy ze nie ugotuja sie one w zupach kwaśnych lub zakwaszonych (kapuśniaku, ogórkowej, barszczu, żurku.