Istnieje wiele sposobów przyrządzania ryb. Mogą one się różnić od siebie na przykład rodzajem użytego naczynia, dodatkiem płynu lub tłuszczu oraz temperaturą w jakiej się je przygotowuje.

Jak przyrządzić rybę - Powolne gotowanie

 

Oznacza gotowanie w dużej ilości płynu, np. w wywarze rybnym, krótkim bulionie, lub po prostu osolonej wodzie. Jednak płyn, w której gotujemy rybę nie może przekroczyć punktu wrzenia. W gotowaniu ryb obowiązują dwie zasady. Po pierwsze, płyn musi być posolony. Po drugie małe ryby wkładamy do gorącej wody, a duże do zimnej. Najlepiej jest gotować ryby w całości, ze skórą.

 

Jak przyrządzić rybę - Gotowanie na parze

 

Najczęściej stosowane jest w kuchni chińskiej, jednak u nas staje się coraz bardziej popularne. W naszych rejonach go gotowania na parze używa się specjalnych maszyn lub garnków z ażurową wkładką. Taki sposób gotowania jest odpowiedni dla ryb o wadze poniżej 1 kg i idealny do filetów. Gotuje się szybko, z zachowaniem całego smaku i witamin.

 

Jak przyrządzić rybę - Duszenie

 

To gotowanie pod przykryciem, we własnym rybim soku z użyciem niewielkiej ilości wody i tłuszczu. Od dołu ryba gotuje się w wywarze, a od górze w parze wodnej. Jest to jeden z delikatniejszych sposobów gotowania, ryba w pełni zachowuje swój smak i aromat. Do duszenia najlepiej nadają się małe ryby.

Jak przyrządzić rybę - Smażenie na patelni

 

Do takiego smażenia świetnie nadają się całe ryby o wadze poniżej 400 gram oraz filety. Jest to doskonały sposób na przyrządzenie ryby, pod warunkiem że smaży się krótko. Ryba w środku jest soczysta, a jej skóra chrupiąca.

Jak przyrządzić rybę - Frytowanie

 

W wysokiej temperaturze i głębokim tłuszczu smaży się kawałki ryby. Takie przyrządzanie ryb wymaga obtoczenia ich w panierce, tak by ich mięso nie traciło na soczystości. Może to być bułka tarta, mąka albo ciasto. Większe kawałki ryb smaży się w niższej temperaturze, niż małe.

Jak przyrządzić rybę - Grillowanie

 

To doskonały sposób na zrobienie całej ryby i filetów. Grillowanie, bez względu na to czy jest wykonywane na grillu czy w elektrycznej maszynie, zatrzymuje wszystkie składniki odżywcze i aromat ryb. Grill musi być zawsze rozgrzany.

Jak przyrządzić rybę - Wędzenie

 

Ryby najczęściej wędzi się na gorąco. Uwędzona w temperaturze 60 stopni ryba pozostaje delikatna i soczysta. Na jej smak wpływa dodatek mączki do wędzenia i przypraw. Ryby można wędzić w wędzarkach, grillowędzarkach lub w worku.

Jak przyrządzić rybę - Ryby pieczone

 

Ryby powinno chronić przed bezpośrednim promieniowaniem cieplnym, przykrywając je pod folią aluminiową, pergaminem lub folią do pieczenia. Można również co jakiś czas polewać rybę sosem z pieczenia,