Powinno się do 1 litra wody wrzucać 100 g makaronu. Zagotuj wodę i dodaj łyżkę soli. Makaron nie będzie się sklejał, jeśli dodasz do niego łyżkę oleju. Po dodaniu soli, pozwól, aby woda zagotowała się ponownie i dopiero wtedy włóż do garnka makaron i zamieszaj. Przykryj garnek i poczekaj aż woda ponownie zacznie wrzeć. Zmniejsz wówczas temperaturę. Dzięki temu bulgotanie będzie ledwo zauważalne. Staraj się mieszać co jakiś czas, dzięki czemu zmniejszysz ryzyko sklejenia makaronu lub przywarcia do garnka. Pod koniec gotowania, wyjmij jedną nitkę makaronu i sprawdź, czy się ugotował. Makaron jajeczny trzeba gotować od 3 do 5 minut. Makaron cienki, suchy, pszenny (np. muszelki i świderki) potrzebuje zazwyczaj maksymalnie 9 minut. Najdłużej trzeba gotować penne, spaghetti i ziti, bo aż 12-15 minut.  Część z nas przepada za makronem niedogotowanym, czyli al dente. Spróbuj makaronu w trakcie gotowania, jeśli jest delikatnie twardy, to znaczy, że można go podawać al dente.

Sprawdźcie inne nasze porady kulinarne.