Brokuły pochodzą z Włoch. Po włosku brokuły to piccoli bracci, czyli „małe rączki”. Są podobne do kalafiora, ale ich wartość odżywcza jest dużo większa. Brokuły to doskonały dodatek do mięs i sałatek. Jak gotować brokuły, aby nie straciły smaku i swoich zdrowotnych właściwości?

Najpierw umyj brokuły pod bieżącą wodą i przełóż je do miski. Potnij brokuły na kawałki, odcinając różyczki od nóżki. Jeśli różyczka jest duża, przetnij ją na pół. Obierz nóżki i ogonki, potnij je na drobne kawałki. Są trzy możliwości gotowania brokułów: w wodzie, na parze i w mikrofalówce.

Jak gotować brokuły - w wodzie

Jeśli gotujesz brokuły w wodzie napełnij garnek maksymalnie do połowy wodą, dodaj soli i czekaj, aż woda się zagotuje. Wrzuć brokuły do garnka. Im dłużej będziesz gotować brokuły, tym bardziej będą one miękkie.

Jak gotować brokuły - na parze

Jeśli gotujesz brokuły na parze, nalej do garnka odrobinę wody, połóż na nim sitko, a w nim brokuły. Posól je do smaku lub posyp je swoją ulubioną przyprawą. Po pięciu minutach będą gotowe.

Jak gotować brokuły - w mikrofalówce

Jeśli gotujesz brokuły w mikrofalówce, przełóż brokuły do pojemnika, dodaj soli i pieprzu oraz dolej łyżkę wody. Całość przykryj folią. W rogu pojemnika zostaw mały otwór, aby mogła się z niego wydostać para. Nastaw mikrofalówkę na 3-4 minuty i grzej brokuły w wysokiej temperaturze.