Jajka po wiedeńsku:

Zagotować wodę w rondelku. Jajka wbić do szklanki, uważając żeby żółtka były całe, nie mieszać. Wstawić do kąieli wodnej na 3-4 minuty. Gdy białko się zetnie, wyjąć szklankę z wody, postawić na podstawce. Na jaja położyć orcję surowego masła. Podać z solą i pierzem.

 

Jajko na miękko:

Zagotować wodę w rondelku. Jajka w skorupce delikatnie wkładać za ppomocą łyżki do osolone i wrzącej wody. Gotować 4-5 minut. Podawać w jajecznikach wraz z solą i pieprzem.

 

Jajko mollet:

W rondelku zagotować wdę. Do wrzącej i osolonej wody delikatnie wkładać za pomocą łyżki jajka. Gotować około 5,5-6,5 minut, tak by jajkobyło półpłynne.

 

Jajko na twardo:

W rondelku zagotować wodę. Do wrzącej i osolonej wody wkładać delikatnie jajka. Gotować 7-8 minut.

 

Jajko poszetowe:
Wodę zakwasić octem bądź kwaskiem cytrynowym i osolić, zagotować.  Jajko wbić do filiżanki i wlać do wrzącej wody, tuż nad owierzchnią. Ugotowane jajko wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na talerz.