Jajka po wiedeńsku:
Zagotować wodę w rondelku. Jajka wbić do szklanki, uważając żeby żółtka były całe, nie mieszać. Wstawić do kąieli wodnej na 3-4 minuty. Gdy białko się zetnie, wyjąć szklankę z wody, postawić na podstawce. Na jaja położyć orcję surowego masła. Podać z solą i pierzem.
Jajko na miękko:
Zagotować wodę w rondelku. Jajka w skorupce delikatnie wkładać za ppomocą łyżki do osolone i wrzącej wody. Gotować 4-5 minut. Podawać w jajecznikach wraz z solą i pieprzem.
Jajko mollet:
W rondelku zagotować wdę. Do wrzącej i osolonej wody delikatnie wkładać za pomocą łyżki jajka. Gotować około 5,5-6,5 minut, tak by jajkobyło półpłynne.
Jajko na twardo:
W rondelku zagotować wodę. Do wrzącej i osolonej wody wkładać delikatnie jajka. Gotować 7-8 minut.
Jajko poszetowe:
Wodę zakwasić octem bądź kwaskiem cytrynowym i osolić, zagotować. Jajko wbić do filiżanki i wlać do wrzącej wody, tuż nad owierzchnią. Ugotowane jajko wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na talerz.
Komentarze