Jajka to niemal gotowe śniadanie. Możecie zrobić z nich jajecznicę, pastę kanapkową do chleba, zjecie je też na miękko, w koszulkach, na twardo z sosem, jako sadzone, omlety czy jako tosty francuskie z żółtkiem. Wachlarz możliwości jest jednak zdecydowanie szerszy. Coraz większą popularność zdobywa jajko po turecku (cibir). W swojej ojczyźnie, która kocha celebrować śniadania, jest ono tak popularne i powszechne, jak u nas jajecznica. Obecnie zjecie je na śniadanie chyba w co 2. modnej polskiej restauracji, jednak z łatwością zrobicie je również u siebie w domu. Danie w tej wersji będzie zdecydowanie tańsze niż śniadanie „na mieście”. Co to właściwie jest za danie i dlaczego na jego punkcie oszalało tak wiele osób? 

Jajko po turecku z niespodzianką 

Pod hasłem „jajka po turecku” kryją się jajka w koszulkach podane na jogurtowym sosie z przyprawami. Niby nic niezwykłego, jednak po rozkrojeniu takiego jajka żółtka łączą się z sosem jogurtowym, tworząc pyszny sos, który możecie zgarnąć za pomocą chrupiącej bułeczki lub kawałków bagietki. W ten sposób talerz można opróżnić do czysta – i nie będzie w tym nic dziwnego. Sekretem smaku jajek po turecku jest jednak jeszcze 1 składnik-niespodzianka, o którym mało kto wie i rozpoznaje. Jest to pachnące, palone masło z przyprawami, które sprawia, że całość zyskuje orientalny charakter. 

Jak zrobić jajka po turecku? Przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne*
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól do smaku

Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki lub listki mięty.

* Pieprz cayenne można pominąć lub zamienić na świeżo zmielony czarny pieprz jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami.

Sposób przygotowania:

  1. Nastawcie garnek z wodą do gotowania jajek, a na patelni rozpuśćcie masło. Gdy zacznie się delikatnie przypalać, dodajcie do niego wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Wymieszajcie i zestawcie z ognia. 
  2. Do garnka z gotującą się wodą wlejcie łyżkę octu i zmniejszcie ogień. Jajka delikatnie wbijcie w całości do pojedynczych filiżanek. W wodzie zróbcie wir, wrzućcie do niego 1 jajko i gotujcie przez 2-3 minuty. Białko zetnie się wokół żółtka, które pozostanie płynne w środku.
  3. W międzyczasie jogurt grecki wymieszajcie w szklanej lub metalowej miseczce z sokiem z cytryny i wyciśniętym przez praskę lub zmiażdżonym nożem czosnkiem. Doprawcie solą. Miskę ustawcie nad garnkiem z gotującą się wodą lub w durszlaku ustawionym na garnku i podgrzewajcie przez chwilę. 
  4. Wyjmijcie jajko z garnka i odsączcie z nadmiaru wody. Przygotujcie w ten sam sposób drugie jajko. 
  5. Przełóżcie do miseczki podgrzany jogurt i ułóżcie na nim jajka w koszulkach. Polejcie masłem z przyprawami i posypcie posiekaną natką pietruszki, kolendrą lub miętą
  6. Podawajcie ze świeżym lub zgrillowanym chlebem, bagietką lub chlebkiem pita.