Uwielbiałam jeszcze ciepłe drożdżówki z jagodami i jagody posypane cukrem i polane śmietaną. I mimo iż zbieranie jagód jest dość czasochłonne, to desery i wypieki z ich wykorzystaniem znikały w mgnieniu oka, a po nich pozostawał wyłącznie jagodowy uśmiech! Ale kto z nas będąc dzieckiem przejmował się tym, że jego zęby czy usta mają fioletowy kolor?

Jagody i borówki – jedz na zdrowie

 Mało z nas wie, że jagody i borówki poza pysznym smakiem są bardzo zdrowe. Ja o tym dowiedziałam się dopiero po latach, jak zostałam mamą.
Te małe owoce mają zbawienny wpływ na nasze jelita, z których często potrafią usunąć bakterie, z którymi nie poradziły sobie antybiotyki. Ponadto posiadają również właściwości wzmacniające, skutecznie odtruwają nasz organizm i przedłużają młodość.

Dodatkowo jagody i borówki zawierają najwięcej przeciwutleniaczy (antyoksydantów) ze wszystkich deserowych owoców. Zapobiegają postępowaniu zaćmy i jaskry oraz dzięki antocyjanom spowalniają, a nawet częściowo odwracają proces starzenia się mózgu.
Wysoka zawartość garbników sprawia, że te niebieskie owoce mają silne właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Do dnia dzisiejszego zalecane jest jedzenie jagód w trakcie zatrucia lub podczas kuracji przeciwko owsikom u dzieci.

Jagody i borówki - niepozorne owoce

 

Na zdjęciu widzicie owoce jagody kamczackiej (wiciokrzew kamczacki). Ten krzew owocowy w ostatnich latach jest coraz bardziej popularny.Głównie ze względu na wysoką mrozoodporność, łatwość uprawy oraz dużą ilość owoców. Owoce jagody kamczackiej w zależości od odmiany mają słodko-kwaśny smak podobny do borówek jednak są też odmiany o goryczkowym smaku. Dlatego jeśli zdecydujecie się na zakup wiciokrzewu kamczackiego poszukajcie odmiany o słodkich owocach.

Mało kto wie, że te niepozornie wyglądające owoce zawierają tak wiele cennych witamin oraz makro- i mikroelementów. Jagody i borówki są głównie źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, witaminy A i PP. Wspomniane już wcześniej antyutleniacze obniżają poziom „złego” cholesterolu, a podnoszą „dobrego”, a pierwiastki mineralne takie jak selen, żelazo, miedź czy cynk oraz jad i bor, zawarte w tych niebieskich owocach, często łagodzą skutki radio- i chemioterapii stosowanych w terapii nowotworowej.
Niestety sezon na jagody szybko przemija, dobrym rozwiązaniem jest więc przygotowanie przetworów z tych owoców. Co ciekawe – borówki i jagody doskonale nadają się do suszenia i mrożenia.

Przepisy:

  1. Kruche ciasto z jagodami i czereśniami z pomarańczową nutką

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

2. Owoce pod kokosową kruszonką

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

3. Jogurtowe muffinki z jagodami i kruszonką

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

4. Jagodowe pancakes

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

5. Nadziewamy jagodami camembert w szynce parmeńskiej

Przepis znajdziesz (TUTAJ)