Już 15-17 lutego br., w Zamku Dubiecko kolejna odsłona konkursu BlogerChef! Tym razem blogerzy kulinarni gotować będą w pałacowych wnętrzach, dania i desery kuchni Europy środkowo-wschodniej. Poza tym czeka na nich sporo dodatkowych atrakcji.

 

Blogerzy w pałacowych wnętrzach

Kolejna odsłona BlogerChef’a już w połowie lutego. Gospodarzem drugiego spotkania półfinałowego będzie Zamek Dubiecko - położona w dolinie Sanu dawna rezydencja rodu Krasickich. Miejsce w którym urodził się znany biskup, poeta i autor bajek – Ignacy Krasicki.

Wybrani blogerzy kulinarni będą mieli okazję ugotować swoje zgłoszone wcześniej dania konkursowe, w pełnych przepychu pałacowych wnętrzach. Pomagać im będą inni blogerzy oraz znani szefowie kuchni – Mirek Drewniak, Janusz Pyra i Marek Lechowicz.

- Tematem drugiego półfinału jest kuchnia Europy środkowo-wschodniej. Uczestnicy zaprezentują swoje własne propozycje dań, typowych dla tego regionu. Pieczone polędwiczki czy nadziewane kaszanką jabłka to tylko niektóre potrawy, z którymi przyjdzie im się zmierzyć. A w ich przygotowaniu z pewnością pomogą produkty Jana Niezbędnego – mówi Waldemar Kletkiewicz, Senior Brand Manager Sarantis Polska SA.

 – BlogerChef to nie tylko konkurs. To także okazja do poznania innych pasjonatów gotowania i profesjonalistów z branży gastronomiczej. Możliwość wymiany doświadczeń, pomysłów, inspiracji. – zaznacza organizatorka, Katarzyna Szatkowska. – Dzięki uprzejmości Zamku Dubiecko możemy zaproponować też naszym blogerom dodatkowe atrakcje – wernisaż zdjęć oraz zamkowe kino. – dodaje Marek Bielski, współorganizator konkursu. 

W królestwie tradycyjnej kuchni

Na uczestników BlogerChef’a czeka moc wrażeń. W piątkowy wieczór Janusz Pyra zabierze blogerów i zaproszonych gości w kulinarną podróż w czasie. Opowie co  jadało się w dawnej szlacheckiej Polsce i pokaże jak przygotować najznakomitsze ze specjałów kuchni staropolskiej. Na stołach pojawi się dziczyzna i wiele ekologicznych regionalnych produktów. Każdy będzie mógł chwycić nóż, najwyższej jakości mięso (z certyfikatem QAFP) i garnek by wyczarować niecodzienne, wykwintne danie.

BlogerChef – gotowanie i dużo więcej

Podczas półfinału nie zabraknie czasu na integrację. – Będzie nam bardzo miło zaprosić goszczących u nas blogerów na wystawę zdjęć z Australii fotografa i podróżnika Ludwika Biernackiego, spotkanie z sommelierem i zamkowy seans filmowy. – zapewnia Beata Kołcz-Grzegorzak, manager Zamku.

W organizację II półfinału konkursu BlogerChef włączyła się też Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna. Dzięki temu uczestnicy udadzą się na wycieczkę do okolicznej winnicy oraz zwiedzanie rzeszowskiej Podziemnej Trasy Turystycznej "Rzeszowskie Piwnice".

Zamek Dubiecko zaprasza!

- Nasz pierwszy półfinał okazał się ogromnym sukcesem. Drugi nie będzie ani odrobinę gorszy. Obiecują organizatorzy.

Wydarzeniu towarzyszyć będą kamery Telewizji Polskiej oraz przedstawiciele ogólnopolskich i lokalnych mediów. Już teraz zapraszamy do obejrzenia i przeczytania relacji,  jakie pojawią z po II półfinale konkursu BlogerChef w Zamku Dubiecko.

Fanpage konkursu

Strona internetowa konkursu

Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Fundacja Klubu Szefów Kuchni

Patronat medialny: Smaker.pl, Internia.pl, NaszeMiasto.pl, PolskaGotuje.pl, JedzJedz.pl, NewsGastro.pl, Horeca.pl

Partnerzy: Kenwood, Stalgast, Fiskars, Big Green Egg, BGH Network, wydawnictwo MUZA, Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna, Zamek Dubiecko

Sponsorzy: Winiary, Oerlemans, Jan Niezbędny, Ole!, Kenolux, system jakości QAFP

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku”. Zajmuje się też organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl i doktorantką na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.

Informacja prasowa