W miniony weekend, we wspaniałych wnętrzach Zamku Dubiecko odbył się drugi już półfinał konkursu BlogerChef. Zupełnie inny niż ten pierwszy, w hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie, ale równie udany. Towarzyszyło mu mnóstwo pozytywnych emocji i świetnej zabawy.

 

Wieczór kuchni szlacheckiej i myśliwskiej

Spotkanie rozpoczęło się w piątek, od części integracyjnej, czyli wspólnego gotowania. Gospodarzem wieczoru był szef kuchni Zamku Dubiecko – Janusz Pyra. Pod jego okiem powstało wiele ciekawych dań z drobiu i wieprzowiny wyprodukowanej w systemie jakości QAFP. O systemie tym można było się sporo dowiedzieć z wystąpienia Jolanty Ciechomskiej, reprezentującej Unię Producentów i Pracodaców Przemysłu Mięsnego, która jest administratorem systemu. Na przepięknie udekorowanych stołach pojawił się kurczak sous-vide z gryczanym pasztecikiem, indyk w zielonym curry czy aromatyczne eskalopki ze schabu na szpinakowym makaronie. Ponadto goście mieli okazję skosztować lokalne sery kozie, łososia w tempurze z mąki kukurydzianej oraz comber z jelenia. Elegancką kolację dopełniały podkarpackie wina, serwowane przez zamkowego sommeliera. Pan Maciej zachwycił absolutnie każdego. Swoją ogromną wiedzą na temat win, nienagannymi manierami i po prostu bardzo pogodnym usposobieniem.

    

Dziczyzna  na zamkowych salonach

Dziczyzny nie zabrakło również następnego dnia, podczas lunchu i kolacji, kiedy to podano pieczeń z jelenia, a następnie pieczeń z dzika. Nie mogło być inaczej, gdyż dziczyzna jest specjalnością Zamku Dubiecko, a Janusz Pyra mistrzem w jej przyrządzaniu, jednym z najbardziej uznanych w Polsce i na świecie.

Gulasze, pierogi i zwycięskie tarty

W sobotni poranek, w oranżerii Zamku Dubiecko nadszedł czas na kulinarne zmagania blogerów. Uczestnicy rozpoczęli spotkanie od testu wiedzy kulinarnej. Następnie przystąpili do gotowania. Tematem przewodnim II półfinału była kuchnia Europy Środkowej i Wschodniej. Powstały rozmaite dania, przystawki i desery charakterystyczne dla tego regionu – zupy, gulasze, pierogi, pieczone owoce. Furorę wśród gości i jury konkursu zrobiły zwycięskie tarty Alicji Drzewieckiej, autorki bloga wielkiapetyt.blogspot.com – wytrawna z brukselką oraz słodka z gruszkami i morelami. – Alicja musiała wygrać. Jej tarty były perfekcyjne. – mówi Mirek Drewniak, przewodniczący jury, który poczynaniom blogerów bacznie przyglądał się wraz z Januszem Pyrą i Markiem Lechowiczem, szefami kuchni Zamku Dubiecko. – Jestem pod wrażeniem ich pomysłowości i umiejętności. To dla mnie niesamowite, że ci ludzie zawodowo robią coś zupełnie innego, a jednocześnie potrafią gotować niemal jak profesjonaliści. I widać w nich ogromną pasję i zaangażowanie. Takiego błysku w oczach uczestników nie obserwuję podczas konkursów dla zawodowych kucharzy. – przyznaje Janusz Pyra.

Ważna jest współpraca i dobra zabawa

Jolanta Ciechomska dodaje: - Zorganizowanie konkursu BlogerChef uważam za świetny pomysł. Daje on fascynatom gotowania nie tylko możliwość pracy pod okiem mistrzów kuchni i zdobycia nowych umiejętności, ale przede wszystkim zaprezentowania swoich popisowych dań, które pojawią się w książce BlogerChef’a. Podczas zmagań jury oceniało pracę uczestników jako szefów kuchni oraz współpracę w zespole, co moim zdaniem, jest bardzo istotne. 

Wszyscy blogerzy otrzymali mnóstwo upominków – m.in. produkty marki Jan Niezbędny, warzywne przysmaki OLE! i praktyczne prezenty od firm Kenwood oraz Kenolux. Poza tym zostali zaproszeni przez Zamek Dubiecko na otwarcie wystawy zdjęć z Australii znanego fotografa - Ludwika Biernackiego. Wernisaż został połączony ze spotkaniem z autorem. Sobotę zakończył zamkowy seans filmowy i kameralne przyjęcie w winiarni Zamku.

Skarby podkarpacia

Ponieważ w organizację II półfinału konkursu BlogerChef włączyła się Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna, na uczestników czekały dodatkowe atrakcje. W niedzielny poranek odbyła się wycieczka do okolicznej winnicy Maria Anna oraz zwiedzanie Rzeszowskiej Podziemnej Trasy Turystycznej "Rzeszowskie Piwnice”. – Wszyscy jesteśmy zwycięzcami bo mogliśmy wziąć udział w tej wspaniałej blogerchefowej zabawie. – stwierdziła w podziemiach rzeszowskiego rynku Małgorzata Ostrowska, półfinalistka. Atmosfera BlogerChef’a do gustu przypadła również Michałowi Staszczykowi, zwycięzcy I półfinału. Bloger chętnie uczestniczył we wszystkich punktach programu. I zapowiedział, że pojawi się również w Kudowie Zdroju, gdzie przewidziane jest III spotkanie półfinałowe.

Fanpage konkursu

Strona internetowa konkursu

Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Fundacja Klubu Szefów Kuchni

Patronat medialny: Smaker.pl, Internia.pl, NaszeMiasto.pl, PolskaGotuje.pl, JedzJedz.pl, NewsGastro.pl, Horeca.pl

Partnerzy: Kenwood, Stalgast, Fiskars, Big Green Egg, BGH Network, wydawnictwo MUZA, Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna, Zamek Dubiecko

Sponsorzy: Winiary, Oerlemans, Jan Niezbędny, Ole!, Kenolux, system jakości QAFP

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku”. Zajmuje się też organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl i doktorantką na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.

Zdjęcia: BlogerChef

Informacja prasowa