Ostatnimi czasy przyszła prawdziwa moda na hummus. Sięgają po niego nie tylko wegetarianie i weganie. Dziś zaprezentuję Wam jak samodzielnie przygotować tę niezwykłą pastę z cieciorki, opowiem wartościach odżywczych i dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety.

HUMMUS - HISTORIA

Hummus pochodzi z kuchni krajów Bliskiego Wschodu, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych jej produktów. Głównie doceniany w kuchni libańskiej, greckiej, żydowskiej i arabskiej.
Co ciekawe, już słynni filozofowie - Platon i Sokrates, pisali o niezwykłych właściwościach humusu. Jak jemy go w dzisiejszych czasach? Na wiele sposobów - hummus używany może być jako smarowidło (pasta) do chlebków pita czy każdego innego pieczywa lub jako dip podawany do mięs, ryb czy warzyw.


Najczęściej hummus występuje w dwóch wersjach:
• gładkiej pasty z cieciorki, tahini, soku z cytryny, oliwy i czosnku
• mieszanki całych, nieroztartych ziaren ciecierzycy wymieszanych z pozostałymi składnikami 

CIECIERZYCA TO PODSTAWA

 Zawsze bazowym składnikiem tej pasty jest ciecierzyca. To roślina strączkowa, zwana również cieciorką lub grochem włoskim. Ciecierzyca to źródło białka, zapobiega zaparciom i sprzyja odchudzaniu. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Jednak humus to takie danie, które można łatwo modyfikować – wystarczy dodać suszone pomidory, awokado, natkę pietruszki czy mód, by pasta zmieniła smak, a nawet kolor.

HUMMUS - WARTOŚCI ODŻYWCZE

Hummus, ze względu na główny składnik – ciecierzycę to źródło białka (główny materiał budulcowy kości i mięśni). Poza tym, to także spora dawka błonnika, który poprawia funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i na dłużej utrzymuje uczucie sytości. Składniki odżywcze zawarte w tej paście pozwalają regulować poziom cukru we krwi. Hummus jest także bogaty w żelazo i witaminę C oraz kwas foliowy i witaminę B.

DLA KOGO HUMMUS?

 Hummus (szczególnie ten zrobiony samodzielnie) jest idealnym zamiennikiem dla niezdrowych przekąsek, świetną propozycją na drugie śniadanie czy dodatek do obiadu. Po tę pastę powinni sięgnąć wszyscy ci, którzy chcą odżywiać się zdrowo. Ze względu na swoje właściwości, humus polecany jest osobom z anemią i obniżoną odpornością i chorującym na miażdżycę. Również kobiety w ciąży, diabetycy i ci, którzy dbają o linię powinni włączyć humus do swojego jadłospisu. 

JAK PRZYGOTOWAĆ HUMMUS W DOMU

 Wprawdzie w sklepie bez problemu kupimy gotową pastę z ciecierzycy jednak ja osobiście zachęcam do przygotowania jej samemu. Taki domowy hummus jest o wiele smaczniejszy, gęsty, aksamitny i przepyszny!

Do jego przygotowania będziemy potrzebować

Składniki na hummus:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 200 g tahini (przepis na pastę sezamową znajdziecie poniżej)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej

Składniki na tahini:

  • 200 g ziaren sezamu
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego (ewentualnie innego oleju roślinnego)

Przygotowanie tahini:

Tahini to pasta/masło sezamowe, które otrzymujemy z rozdrobnionych, uprażonych ziaren sezamu. Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy ale można użyć również blendera.

Sezam prażymy na rozgrzanej suchej patelni. Sezam musi być lśniący, delikatnie złoty ale nie brązowy bo pasta będzie miała gorzki smak. Uprażone ziarna przekładamy do miseczki i odstawiamy żeby przestygły. Następnie sezam przesypujemy do młynka lub miski i miksujemy, co kilka sekund robiąc przerwę. Gdy pasta będzie już mała płynną konsystencję miksujemy ciągiem. Jeśli na początku miksowania mamy problem z rozdrobieniem ziaren można dodać 2-3 łyżki oleju sezamowego.

Taką pastę można przechowywać w zakręconym słoiczku w lodówce.

Przygotowanie hummusu:

Cieciorkę zalewamy wodą dodajemy 1 łyżeczkę sody (dzięki temu ziarna będą miękkie) i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę i ponownie zalewamy ciecierzycę wodą (można dodać ok. 1 łyżki soli) i gotujemy do miękkości ok. 45-60 minut. Ugotowaną cieciorkę przesypuję na sito i jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. W misie umieszczamy cieciorkę, dodajemy tahini, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wodę i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pasta musi być gładka i jednolita. Jeśli okażę się zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz miksujemy.

Hummus podajemy z dodatkiem oliwy z oliwek i ćwiartką cytryny. Można udekorować go natką pietruszki lub oliwkami.