Chleb od dawna wymieniany jest jako podstawowy składnik posiłków człowieka w najstarszych źródłach historii kultury materialnej Europy i Bliskiego Wschodu. Chleb, w różnych postaciach znany jest od co najmniej 10–11 tysięcy lat. Prawdopodobnie początkowo było to pieczywo zbożowe w postaci ugotowanej pasty, która powstała z mieszanki zbóż i wody.

Oprócz bycia składnikiem naszej diety, chleb pełni również istotną rolę kultową – wzmianki o nim  znajdziemy przecież na przykład w Starym Testamencie, a w tradycji weselniej państwo młodzi witani są po ślubie miedzy innymi chlebem. Jest to też istotny element symboliczny w religii katolickiej. Znany był już w starożytności, w Babilonii i Asyrii, Egipcie, Izraelu, Grecji oraz Cesarstwie Rzymskim.

Oczywiście chleb w dawnych czasach nie wyglądał tak, jak teraz. Pierwotne formy tego wypieku to placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później na rusztach i blachach.

Płaskie placki i chleb spożywano zarówno w starożytnym Egipcie, Grecji i w Rzymie. W tym ostatnim – za czasów Oktawiana Augusta – funkcjonowało ponad 300 piekarni wytwarzających różne gatunki chleba.

Wraz z rozwojem techniki i doskonalenia sztuki piekarniczej ewoluował sposób wytwarzania i pieczenia chleba. To właśnie sposób pieczenia placków pod glinianym garnkiem przysypywanych gorącym popiołem było przyczynkiem do powstania kopułowych pieców piekarskich z bocznym otworem. Piece te, powstałe w starożytnym Rzymie,

przetrwały niemal do naszej epoki. Dzięki takiemu rozwiązaniu bochenki były czyste, podczas wypieku nie traciły wilgoci, tak jak te pieczone popiele i rosły, uzyskując pewien stopień pulchności.

Później nauczono się zwiększać pulchność bochnów i uzyskiwać gąbczastą strukturę. W tym celu stosowano resztki ciasta z poprzedniego zaczynu, a później także drożdży.

Przeczytajcie artykuły o chlebie:

Rodzaje chleba

Chleb - czy wiesz, co jesz?

Jak zrobić zakwas?

Dodatki do chleba

Wypróbujcie także przepisy na domowe, chlebowe wypieki:

Ziołowy chleb tostowy

Chleb orkiszowy jasny

Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią

Chleb pszenno - kukurydziany

Chlebek otrębowy Dukana

Chleb tostowy

Rustykalny chleb z gruszką
Le pain irlandais

Chleb z ciecierzycą i pieprzem

Puszysty chlebek bananowy
Chlebek turecki

Chlebek pachnący czosnkiem

Chlebek pszenny z rozmarynem na zakwasie

Chlebek polski na zakwasie żytnim

Chleb razowy na zakwasie z rodzynkami i słonecznikiem

Przeczytajcie artykuł o naszych zachodnich sąsiadach, których słyną z doskonałych chlebowych wypieków.