Co zawierają grzyby - wartości odżywcze:

- ergosterol - ma wpływ na nasze kości, dba o to, aby były zdrowe

- eritadenina - znajduje się w grzybach shiitake - obniża poziom cholesterolu

- LEM - znajdują się w grzybach shiitake - mogą zapobiegać infekcjom, chorobom serca, nowotworom, chorobom wątroby oraz obniżyć ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu

- selen-  posiada właściwości przeciwutleniające, może zapobiegć nowotworom i zwyrodnieniu plamki żółtej

- witaminy - w grzybach nie występuje witamina B12, ale znajduje się dużo ryboflawiny, niacyny i witaminy B6, które pomagają leczyć depresję, choroby serca i migreny.

Witamina B zawarta w grzybach przechodzi do wody w czasie ich moczenia i gotowania, najlepiej więc użyć tej wody do przygotowania posiłku.

 

źródło: książka Zdrowie na talerzu,Lecznicze właściwości potraw