Wszyscy uwielbiamy polskie ziemniaki. Pieczemy je na potęgę, robimy z nich puree, kluski ziemniaczane i placki. Wiele z nas uwielbia też zwykłe ziemniaki z wody. Jednak każdemu zdarza się od czasu do czasu rozgotować te smaczne warzywa. Jak tego uniknąć? Całe szczęście, jest na to bardzo łatwy patent.

Ziemniaki rozlatują się w czasie gotowania - jak tego uniknąć?

Nawet rozgotowane ziemniaki można w prosty sposób uratować. Co więcej, będą wtedy jeszcze smaczniejsze, niż normalnie. Co musicie zrobić? Wystarczy, że dodacie do nich odrobinę masła oraz soku z cytryny. Jeżeli gotujecie ziemniaki w mundurkach, to także świetny trik. Dzięki temu dodatkowi, kartofle nie będą się rozsypywać podczas obierania ze skórki. 

Dodatkowo ten sposób zapobiegnie ich ciemnieniu, a samo warzywo zyska niepowtarzalnego, nieco kwaśnego smaku. Nie martwcie się jednak – będzie on tylko delikatnie wyczuwalny i świetnie skomponuje się z całą potrawą.

Jeśli boicie się rozgotować ziemniaki, dodajcie parę kropli soku z cytryny do wody już na początku gotowania. Odrobina tego składnika zmienia i pogłębia smak warzyw. Zyskują też na świeżości i mają delikatnie egzotyczny aromat. 

Jak wykorzystać tak przyrządzone ziemniaki?

Ziemniaki przygotowane w ten sposób najlepiej jest wykorzystać do sałatek, ponieważ nawet jeśli dodacie zbyt dużo soku z cytryny – w tej potrawie taki smak nie będzie przeszkadzał. Zazwyczaj sos do niej również się dodatkowo dokwasza. Takie ziemniaki będą idealne np. do austriackiej sałatki – Kartoffelsalat. Jest ona przyrządzana z octem, przez co ma wyraźnie kwaśny smak.

Patent sprawdzi się jednak nie tylko w sytuacji, gdy planujecie przyrządzić sałatkę. W daniach obiadowych podawane na gorąco również będą doskonale smakować.