Fondue – skąd pochodzi

Tradycja przygotowywania fondue pochodzi ze Szwajcarii. Oryginalnie powinny być używane szwajcarskie sery oraz miejscowe białe wino. Był to sposób na odświeżenie serowych kawałków, które już się zeschły.  Fondue było potrawą, którą szwajcarscy górale przygotowywali w czasie zimy, gdy nie było szansy na świeży nabiał. Urok tego dania polegał na tym, że w łatwy sposób można było stworzyć rozgrzewające i sycący posiłek z ogólnodostępnych produktów. Fondue serowe rozpowszechniło się również we Francji i we Włoszech stając się doskonałą przekąską na spotkania w gronie znajomych. Fondue serowe to także doskonały sposób na wykorzystanie resztek lekko podsuszonych kawałków chleba. Poza grzankami z chleba można w kremowej masie można zanurzać kawałki ulubionych warzyw.

 

Zestaw do fondue - jaki wybrać

Zanim kupimy zestaw do fondue można sobie łatwo poradzić wykorzystując garnek o grubym dnie i nieprzywierającej powłoce. Natomiast do zanurzania ulubionych dodatków przyda się widelec o długiej rękojeści. Przydatny będzie również ostry nóż do krojenia serów i wybranych dodatków. Warto posiadać miarkę, która pomoże odmierzyć dokładną ilość alkoholu dodawanego do fondue.

W sklepach występuje mnogość zestawów do fondue. Są żeliwne garnki do fondue do podgrzewania nad pojemnikiem wypełnionym paliwem żelowym. Występują również elektryczne zestawy do fondue w których można wybrać moc podgrzewania. Ta funkcja pomoże utrzymać kremową masę w ciągłej gotowości do maczania. W zestawach do fondue dołączone są profesjonalne szpikulce o długich rękojeściach.

 

Nie tylko fondue serowe

Fondue serowe jest podstawową wersją szwajcarskiej przekąski. Do jego wykonania potrzebować będziecie dwóch albo trzech rodzajów sera. Najlepsze będą te o wyrazistym smaku i aromacie. Doprawiamy ząbkami czosnku, białym wytrawnym winem, gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz odrobiną wiśniówki.  Fondue również będzie doskonałym dodatkiem do szaszłyków przygotowanych z brukselką i kurczakiem. Kolejnym przepisem, który zaskoczy najbardziej wybrednych smakoszy będzie fondue malinowe z piersią kurczaka w tymianku.

Poza wersją serową znana jest również wersja na słodko. Fondue czekoladowe z owocami to deser, który sprosta oczekiwaniom każdego łasucha. Idealnie gładką masę czekoladową uzyskacie wykorzystując gorzkie tabliczki czekolady z wysoką zawartością kakao, masła i lub śmietanki kremówki 30-36 %.  Fondue czekoladowe może powstać szybciej, gdy użyjemy gotowego kremu czekoladowego i lekko podgrzejemy w naczyniu przeznaczonym do fondue.