O Festiwalu opowiada nam Pan Hubert Zając – dyrektor Hotelu KORONA, głównego organizatora Festiwalu Jabłka w Sandomierzu.
Skąd wziął się pomysł na Festiwal Jabłka?
Pomysł na Festiwal Jabłka zrodził się z połączenia bardzo atrakcyjnej oferty okolic Sandomierza, które obfitują w sady jabłkowe oraz nieocenionych wdzięków królewskiego miasta Sandomierz. Kolejną motywacją do organizacji festiwalu są kulinarne sukcesy odnoszone na arenie krajowej przez załogę Hotelu Korona*** specjalizującą się w daniach z dziczyzny, daniach rybnych oraz kuchni staropolskiej.
Bardzo efektywnym elementem festiwalu są Mistrzostwa Polski w Carvingu. Czy uczestnicy rzeźbią w jabłkach?
Tak. Uważamy iż Mistrzostwa Polski w Carvingu będą magnesem przyciągającym szerszą widownię na płytę starego rynku w Sandomierzu. Uczestnicy będą rywalizować ze sobą w trzech konkurencjach:
I Arbuz- tematyka związana z Sandomierzem
II Jabłka
III Free Style
Jedną z atrakcji jest konkurs ”Pojedynek o złote jabłko”. To konkurs dla profesjonalnych kucharzy czy pasjonatów gotowania?
Pojedynek o złote jabłko to konkurs dla profesjonalnych kucharzy reprezentujących hotele i restauracje z całej Polski. Naszą aspiracja jest wyniesienie tego konkursu do rangi eliminacji do kulinarnego Pucharu Polski.
Jakie dania przygotowują uczestnicy tego konkursu?
Dania przygotowane przez uczestników konkursu muszą być z zakresu kuchni polskiej z zastosowaniem jabłek.
Potrawy oceni profesjonalne jury. Kto wchodzi w jego skład?
W skład profesjonalnego jury wchodzą:
Jury profesjonalne degustacyjne:
Waldemar Hołówka – przewodniczący jury
Stefan Birek
Mirosław Drewniak
Wiesław Bober
Krzysztof Gawlik
Jury techniczne
Gian Carlo Russo
Janusz Pyra
Zwieńczeniem festiwalu jest wspólne gotowanie uczestników konkursu i jury. Jakie danie zostanie przygotowane?
Na zakończenie zostanie przygotowane staropolskie danie kapusta z jabłkami i z boczkiem. Będzie ono sprzedawane wprost z wielkiej patelni . Uzyskany w ten sposób dochód zostanie przekazany na cele charytatywne.
Jakie inne atrakcje zostały przygotowane dla odwiedzających festiwal?
Odwiedzający festiwal będą mogli spróbować staropolskiego dania kapusty z jabłkami i z boczkiem, które to będzie przygotowane na wielkiej patelni przez kucharzy startujących w konkursie, jak również mogą wziąć udział w wielu różnych atrakcjach związanych z pożegnaniem wakacji 2011.
Hubert Zając – dyrektor Hotelu KORONA*** w Sandomierzu, głównego organizatora Festiwalu Jabłka w Sandomierzu.
Komentarze