O Festiwalu opowiada nam Pan Hubert Zając – dyrektor Hotelu KORONA, głównego organizatora Festiwalu Jabłka w Sandomierzu.

 

Skąd wziął się pomysł na Festiwal Jabłka?

 

Pomysł na Festiwal Jabłka zrodził się z połączenia bardzo atrakcyjnej oferty okolic Sandomierza, które obfitują w sady jabłkowe oraz nieocenionych wdzięków królewskiego miasta Sandomierz. Kolejną motywacją do organizacji festiwalu są kulinarne sukcesy odnoszone na arenie krajowej przez załogę Hotelu Korona*** specjalizującą się w daniach z dziczyzny, daniach rybnych oraz kuchni staropolskiej.

 

Bardzo efektywnym elementem festiwalu są Mistrzostwa Polski w Carvingu. Czy uczestnicy rzeźbią w jabłkach?

Tak. Uważamy iż Mistrzostwa Polski w Carvingu będą magnesem przyciągającym szerszą widownię na płytę starego rynku w Sandomierzu. Uczestnicy będą rywalizować ze sobą w trzech konkurencjach:

I Arbuz- tematyka związana z Sandomierzem

II Jabłka

III Free Style

 

Jedną z atrakcji jest konkurs ”Pojedynek o złote jabłko”. To konkurs dla profesjonalnych kucharzy czy pasjonatów gotowania?

Pojedynek o złote jabłko to konkurs dla profesjonalnych kucharzy reprezentujących hotele i restauracje z całej Polski. Naszą aspiracja jest wyniesienie tego konkursu do rangi eliminacji do kulinarnego Pucharu Polski.

 

Jakie dania przygotowują uczestnicy tego konkursu?

Dania przygotowane przez uczestników konkursu muszą być z zakresu kuchni polskiej z zastosowaniem jabłek.

 

Potrawy oceni profesjonalne jury. Kto wchodzi w jego skład?

W skład profesjonalnego jury wchodzą:

 

Jury profesjonalne degustacyjne:

Waldemar Hołówka – przewodniczący jury

Stefan Birek

Mirosław Drewniak

Wiesław Bober

Krzysztof Gawlik

 

Jury techniczne

Gian Carlo Russo

Janusz Pyra

 

Zwieńczeniem festiwalu jest wspólne gotowanie uczestników konkursu i jury. Jakie danie zostanie przygotowane?

 

Na zakończenie zostanie przygotowane staropolskie danie kapusta z jabłkami i z boczkiem. Będzie ono sprzedawane wprost z wielkiej patelni . Uzyskany w ten sposób dochód zostanie przekazany na cele charytatywne.

 

Jakie inne atrakcje zostały przygotowane dla odwiedzających festiwal?

Odwiedzający festiwal będą mogli spróbować staropolskiego dania kapusty z jabłkami i z  boczkiem, które to będzie przygotowane na wielkiej patelni przez kucharzy startujących w konkursie, jak również mogą wziąć udział w wielu różnych atrakcjach związanych z pożegnaniem wakacji 2011.

 

 

Hubert Zając – dyrektor Hotelu KORONA*** w Sandomierzu, głównego organizatora Festiwalu Jabłka w Sandomierzu.