Faworki kojarzą się ze słodką, karnawałową przekąską. Największe szaleństwo na nie przypada w okolicach Tłustego Czwartku, ale, bazując na technice wycinania, panierowania i smażenia, dokładnie w ten sam sposób można zrobić rybne faworki. Dla niektórych z pewnością brzmi to jak profanacja w kuchni, ale już po 1 kęsie można miło się zaskoczyć. Smakują doskonale i zachwycają teksturą.
Faworki z karpia Magdy Gessler
Magda Gessler słynie z celebracji rodzinnych okazji przy stole. Nie inaczej jest w tym roku, bo prowadząca "Kuchenne Rewolucje" propaguje już od początku grudnia swoje najlepsze patenty na świąteczne potrawy. Jednym z przepisów są faworki z karpia, które znajdziemy też w innym wariancie smakowym w serwisie mojegotowanie.pl. Bazą w obu są dzwonka karpia. Wystarczy kupić porcjowane lub samodzielnie podzielić rybę. Usuńcie większe ości pęsetą, pozostałe połamcie - potraktowane tłuszczem o wysokiej temperaturze dosłownie wysmażą się i nie będą wyczuwalne. Gotowe kawałki karpia należy naciąć tak, jak nacina się ciasto na faworki i z nieco większą mocą wywinąć mięso ryby. Panierka Magdy Gessler to mielone orzechy włoskie, posolone jajko z dodatkiem mleka i mąka. Ekspertka radzi, aby rybę panierować sprawnie, nie dotykając jej za bardzo. Zwraca uwagę na nadmiar mąki - ten należy otrzepać, aby całość nie spaliła się na patelni - i na temperaturę oleju rzepakowego, która powinna być stała przez cały proces smażenia.
Przepis na faworki z karpia z chrzanem
Składniki:
- 6 dzwonek karpia
- 2 łyżki mąki
- litr oleju
- 4 żółtka
- łyżka chrzanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Dzwonka przekroić na pół, delikatnie połamać ości.
- Rybę naciąć i przepleść tak, jak to się robi w faworkach.
- Lekko oprószyć mąką. Doprawić.
- Olej mocno rozgrzać w szerokim rondlu. Wkładać rybę. Gdy karp zacznie się rumienić i wypływać, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 25 minut. Porcje ryby wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku.
- Żółtka utrzeć do białości. Wymieszać z chrzanem. Podawać do ryby.