Faszerowana cukinia daje nam możliwość korzystania z olbrzymiej palety smaków! Kasza jaglana, pieczarki, schab, ser, warzywa, ryż, fasolka szparagowa, tuńczyk – to tylko część ze składników, jakie możemy wykorzystać do tego, by faszerowana cukinia zachwyciła zarówno nas, jak i naszych gości. Bo taka cukinia to świetna potrawa na przyjęcia: można ją łatwo przygotować, a robi wyjątkowe wrażenie. I choć pomysłów na dania z cukinii jest wiele, wersja faszerowana cieszy się chyba największym powodzeniem.
Faszerowana cukinia – przygotowanie
Umyte cukinie należy przekroić na pół i środek delikatnie wydrążyć. Cukinia jest miękka w środku, spokojnie można to więc zrobić łyżeczką. Wydrążone połówki cukinii dobrze jest lekko oprószyć solą, a dopiero potem napełniać farszem. Wówczas danie będzie miało wyrazistszy smak, a całość bardziej soczysta.
Wydrążony środek cukinii nie musi się marnować. Możemy go drobno posiekać i dodać do przygotowywanego farszu. A jak ten farsz zrobić?
Faszerowana cukinia – przepisy
To zielone warzywo może być świetnym dodatkiem do mięs, może być też podawana jako przystawka lub przekąska. Wystarczy przygotować cukiniowe łódeczki, a następnie skroić pieczarki i podsmażyć je na oleju rzepakowym. Pieczarki doprawiamy pieprzem i solą, lekko ostudzamy, a następnie wykładamy nimi cukinie. Pieczarki można też posypać rozmarynem, a na wierzch wyłożyć ser: może to być ser żółty, ser feta albo ser pleśniowy – dowolnie. Cukinie zapiekamy ok. 20 minut w temp. nie większej niż 180 stopni.
Ta faszerowana cukinia, w przepisie na którą wykorzystany został ser, otwiera przed nami ciekawe perspektywy. Bo, zostawiając ser, możemy zmienić inne składniki, a faszerowana cukinia, choć stanie się w ten prosty sposób nowym daniem, pozostanie równie pyszna. Można więc np. przygotować ją z suszonymi pomidorami, do których pasuje ser ricotta lub mozarella. Po prostu do rozdrobnionego sera dodajemy jajko, siekaną natkę pietruszki i pokrojone suszone pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem i bazylią, mieszamy z tartym żółtym serem oraz 2 łyżkami zalewy po pomidorach. Cukinie faszerujemy i zapiekamy je w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut.
Tak przygotowana cukinia świetnie pasuje do mięsa, zwłaszcza mielonego. Ale można ją zjeść jako przekąskę, a cukinię z mięsem mielonym zrobić osobno. Wystarczy mielone mięso zmieszać z rozmarynem i wypełnić nim cukiniowe łódki posypane solą i pieprzem, a następnie zapiec. Danie to można podawać np. z sosem czosnkowym.
Cukinia faszerowana na obiad
Niezwykle urocze są mini-cukinie, bo nie tylko dobrze smakują, ale również cieszą oczy. W dodatku cukinia faszerowana przyrządzona z mniejszej wersji tego warzywa może np. zachęcić dzieci do jedzenia ryb. W jaki sposób? Np. dzięki przepisowi na cukinię z pęczakiem, fasolką szparagową i tuńczykiem.
Składniki:
- cukinia „tondo di piacenza” (kulista): 1 sztuka
- pęczak: 100 gramów
- fasolka szparagowa: 150 gramów
- tuńczyk w sosie własnym: 1 puszka
- mozzarella: 100 gramów
- cebula: 1 sztuka
- olej: 2 łyżki
- masło: 1 łyżka
- posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
- świeży majeranek (same listki): 1 łyżka
- pieprz: 0.5 łyżeczki
Gotujemy pęczak i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Na patelni podsmażany na maśle z odrobiną oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka oraz pęczak i fasolkę. Dodajemy również część rozdrobnionego sera mozarella i zioła. Doprawiamy do smaku, a następnie farszem napełniamy wydrążone połówki cukinii. Pieczemy.
To danie, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Mini cukinie świetnie smakują też przygotowane w indyjskim stylu z dzikim ryżem.
Wspaniałym pomysłem na obiad, do którego zostanie wykorzystana faszerowana cukinia jest przepis na cukinię z pieczonym schabem. Z kolei wegetarianie pokochają cukinię faszerowaną kaszą jaglaną. A jeśli wyprawiamy przyjęcie, sięgnijmy po jeszcze inny przepis: cukinia z serkiem wiejskim i dyniowym pesto!
Komentarze