FiK - Facet i kuchnia, czyli Szymon Kubicki, prowadzi swojego bloga od kilku już lat. Jest jednym z dosłownie garstki gotujących blogerów, a jego strona cieszy się niemałym powodzeniem. Jakiś czas temu zmienił profil swojego bloga, pokazując na nim wyłącznie dania bezglutenowe. Wpisał się więc w obecny  trend odchodzenia od dań gluten zawierających i bardziej świadomego wybierania produktów, które trafiają na talerz.

Książka podzielona została na 20 rozdziałów, które są odzwierciedleniem grup produktów, wybieranych przez autora najczęściej. I tak mamy tu na przykład rozdział poświęcony szparagom, bobowi i groszkowi, przepisy na dania z truskawek, malin, jagód i wiśni czy dania przygotowane z marchwi i buraków.  W tak rozplanowanych rozdziałach znajdziemy 130 przepisów na dania na każdą porę dnia – zarówno śniadania, obiady, sałatki, desery, koktajle czy przystawki. Wszystko przygotowane i skomponowane tak, by czerpać jak najwięcej ze składników, które lądują na naszym talerzu, ale i by przygotowywane dania były kreatywne, ciekawe i oczywiście smaczne.

Przepisy w ksiażce Facet i kuchnia nie są skomplikowane, to pomysły na szybkie i niezbyt pracochłonne dania. Ja mam już upatrzonych kilka przepisów – marchewkowe placki z fetą, zupę z czerwonej soczewicy, korzenne gruszki zapiekane pod kruchym ciastem i chłodnik z cukinii z granitą porzeczkową – do wypróbowania.  Jak zapewnia sam autor – jego receptury to bardziej źródło inspiracji niż gotowy, zamknięty przepis, którego nie można zmienić. Im bardziej pozwolimy sobie na modyfikacje i dodawanie ulubionych składników, tym dania będą bardziej nam smakować.

Lubię książki, które promując konkretny styl życia czy dietę –na przykład dietę bezglutenową czy wegetariańską, pozwalają także osobom, które szukają inspiracji na codzienne dania, wprowadzić do swojego menu pewne zdrowe modyfikacje. I w tej książce znajdziemy pomysły, jak urozmaicić posiłki niekoniecznie zmieniając totalnie swoje nawyki żywieniowe. Choć wielu z nas dieta bezglutenowa może kojarzyć się z wyrzeczeniami i znaczną zmianą stylu życia, okazuje się, że można z niej czerpać, nawet odżywiając się „normalnie”. Wystarczy wzbogacić nasze menu o dania z warzyw, owoców, ryb, mięs, nabiału czy kasz oraz wykluczyć wysoko przetworzone produkty, przekąski i gotowe desery. Z przepisów zebranych w książce Facet i kuchnia może korzystać każdy, nawet bez kupowania produktów bezglutenowych, bo znajdzie tu pomysły na dania bazujące na warzywach.