Czym na tle innych kuchni wyróżnia się kuchnia grecka?

Oryginalna kuchnia grecka to przede wszystkim pyszne oliwki, dobrej jakości oliwa, świeże warzywa,ryby, owoce morza oraz jagnięcina, baranina i wieprzowina. Koniecznie wspomnieć należy o greckich serach – owcze, kozie i krowie – podawane na stół na zimno z pieca lub z grilla.

 

Jaki wpływ na składniki, dania, sposób gotowania miały wydarzenia historyczne?

Grecka kuchnia szczyci się długą tradycją wiele współczesnych potraw nie rożni się od dań spożywanych przez starożytnych greków. Jednak duży wpływ na kuchnię grecką miały podróże kupców. Grecy to naród żeglarzy, dlatego można dostrzec silny wpływ na składniki kuchni greckiej krajów z basenu morza śródziemnego.

 

Jak pod względem kulinarnym można podzielić Grecję?

Blisko połowę powierzchni Grecji stanowią archipelagi wysp, wiele z nich ma własne regionalne potrawy:

- Mykos słynie z suszonej wieprzowiny

- na Stifnos podają ciasto miodowe i gulasz z ciecierzycy

- Kreta słynie z sera graviera, pigwy i karczochów

 

Jakie są najpopularniejsze produkty tej kuchni?

Najpopularniejsze produkty kuchni greckiej to: jagnięcina, baranina, bakłażany, oliwki kalamata, oliwy extra virgin, zdrowe i pyszne sery. Suszone pomidory. Ryby, ośmiornice, kalmary, krewetki, jogurty. Słodkie smakołyki takie jak halva, figi w słodkim syropie czy też gruszki duszone w winie.

 

Jakie są najbardziej charakterystyczne dania w greckim menu?

Najbardziej charakterystyczne dania w greckim menu to:

- Kleftiko – pieczona lub duszona jagnięcina

- Mellitzana sta karvuna – grillowane bakłażany z pomidorami i serem feta

- Horiatki – sałatka grecka, papryka, pomidory, oliwki, ogórek, ser feta, czerwona cebula, oliwa i oregano

- Dolmadakia – liście winorośli faszerowane ryżem

- Htapodi – marynowane ośmiornice

- Baklava – znane w całym świecie greckie ciasto orzechowe

- Mousaka – tradycyjne danie greckie, zapiekane mięso z bakłażanami i ziemniaczkami pod beszamelem

 

Jakie dania Grecy uważają za swoje narodowe potrawy? Co serwowane jest na specjalne okazje?

Narodowe potrawy greckie to:

- Mousaka – mięso zapiekane z bakłażanami i ziemniaczkami pod beszamelem

- Saganaki feta – ser feta z pomidorami w sosie ziołowym

- Souvlaki – szaszłyki z wieprzowiny lub baraniny

- Ouzo meze – drobne przekąski,które królują na greckich stołach

- Gyros – baranina lub wieprzowina opiekana na bagnecie

- Tzatziki – naturalny jogurt z tartym zielonym ogórkiem i czosnkie.

W Grecji na specjalne okazje podaje się jagnięcinę i koźlinę pieczoną na rożnie.

 

 

Każda kuchnia ma swoje nietypowe połączenia smaków i składników. Jakie zadziwiające dla podniebienia dania możemy znaleźć w kuchni greckiej?

Kuchnia grecka w swojej prostocie jest kuchnią oryginalną bazującą na bogactwie świeżych i zdrowych warzyw, aromatycznej oliwie oraz mięsach zazwyczaj podawanych z grilla lub pieczonych w warzywach. Na wyjątkowość kuchni greckiej wpływa przede wszystkim nadmorskie położenie kraju, co wiąże się z dostatkiem ryb i przeróżnych owoców morza.

 

Nieodłączną częścią kuchni są także alkohole. Jakie są typowe dla greckiej kuchni trunki?

W Grecji wino jest codziennym dodatkiem do posiłków. Grecy produkują wiele lokalnych win o niepowtarzalnym smaku. Jednym z najbardziej charakterystycznych win serwowanych w Grecji jest Retsina – wino wyrabiane z dodatkiem żywicy sosnowej.

Ouzo - grecki trunek narodowy, jest to aperitif o smaku anyżu.

Metaxa - odmiana brandy z domieszką wina wzbogaconą o ekstrakt z ziół.

 

Jakie dania kuchni greckiej ze swojego menu poleciliby Państwo pasjonatom dobrego jedzenia?

W Akropolu Na Solnym szczególnie polecamy:

- Kleftiko me melitzana - jagnięcina podana na świeżych warzywach z grillowanym bakłażanem i pomidorami

- Kotopulo Halloumi – pierś kurczaka nadziewana kozim serem i suszonymi pomidorami serwowana z lava grill

- Stifado – duszona cielęcina z szalotkami

- Biftek Jemisto – kotlet z mięsa mielonego nadziewany serem feta

- Paidakia Arnisia – grillowane żeberka jagnięce

- Jemista – pieczona papryka i pomidor wypełnione ryżem i mięsem

- Htapodi – ośmiornica z grilla

logoAkropol Na Solnym to wrocławska restauracja położona tuż przy Rynku. W ciekawie urządzonych wnętrzach, wystrojem nawiązujących do czasów antycznych możemy poznać bliżej kuchnię grecką i wszystkie jej smaki. Nie zabrakło też dużego wyboru greckich win, a to również podstawa tamtejszej kuchni.