Czym na tle innych kuchni wyróżnia się kuchnia angielska?

Kuchnia angielska łączy w sobie użycie wysokiej jakości lokalnych produktów z  prostotą ich  przyrządzenia, charakter posiłkom dodają różnego rodzaju chutney oraz sosy. Zróżnicowanie etniczne ludności zamieszkującej Anglię również miało ogromy wpływ na sferę kulinarną, sprawiając chociażby, że kurczak Tikka Masala jest dziś równie popularny na Wyspach, co w Indiach. Podsumowując, to co wyróżnia kuchnię angielską natle innych kuchni to jej wielokulturowość oraz łatwe i szybkie przyrządzanie.

Jaki wpływ na składniki, dania, sposób gotowania miały wydarzenia historyczne?

Wydarzenia historyczne od wieków miały ogromny wpływ na kuchnię angielską, począwszy od egzotycznych przypraw, które przywędrowały do Anglii po podbojach Normańskich, poprzez aromatyczne przyprawy z Indii wprowadzane do kraju w czasach Imperium Brytyjskiego, aż po wpływy imigrantów napływających do Anglii np. z Chin i Indii, których potrawy do dziś cieszą się popularnością wśród nich samych jak i wśród rodowitych Anglików. Także dwie Wojny Światowe znacząco wpłynęły na dostępność żywności w Wielkiej Brytanii, przez co ludność zmuszona była do przygotowywania prostych posiłków na bazie składników wydzielanych z racji żywnościowych.

Jak pod względem kulinarnym można podzielić Anglię?

Podział kulinarny najlepiej rozpatrywać w kategorii całej Wielkiej Brytanii. Możemy wyodrębnić co najmniej kilka bardzo charakterystycznych regionów, chociaż w rzeczywistości jest ich znacznie więcej. Mimo, że ludność w Wielkiej Brytanii ma na co dzień zbliżone menu, to są miejsca, które posiadają w swojej „ofercie” coś wyjątkowego. Oto kilka przykładów:

Hrabstwo Somerset w South West słynie z wybornych cydrów oraz wyśmienitych serów cheddar - ciekawostką jest, że sery te produkowane są w wiosce o tej samej nazwie – Cheddar.

Chyba nigdzie nie przywiązuje się tak dużej wagi do teatime – czyli pory podwieczorku, jak w regionie Midlands, w hrabstwie Derbyshire. Nieodłącznym elementem posiłku są słynne tarty z Bakewell. Northern England  to kraina niesamowicie bogata w różnego rodzaju dobra. Przede wszystkim słynie z uprawy rabarbaru, bardzo smacznego i pożywnego warzywa. Nie zapominajmy również o skwierczących kiełbaskach (sizzlers), Yorkshire puddings (ciasto w postaci czarek lub kubków, tradycyjnie serwowane do mięs) oraz eccles cakes (ciasto z bakaliami).

Duży wkład w sferę kulinarną Wielkiej Brytanii posiada również Kornwalia, oferująca tradycyjne Cornich Pasty (kornwalijski pieróg), który popijany jest nie czym innym jak kornwalijskim cydrem - Cornish Rattler.

Szkocja, Walia i Irlandia to kolejno kolebki haggis (potrawka z podróbek baranich), Welsh rarebit (grzanki z serem) oraz Guinnessa – wybornego ciemnego irlandzkiego piwa.

Jakie są najpopularniejsze produkty tej kuchni?

W kuchni angielskiej bardzo popularne są szparagi, niestety sezon na nie trwa bardzo krótko, ale uznawane są za jedne z najlepszych na świecie.

Podobnie rzecz ma się z truskawkami, którymi Anglicy mogą cieszyć się we wczesnym lecie. Najczęściej podają je ze śmietaną.

Sztandarowym wyrobem w Wielkiej Brytanii jest bez wątpienia ser cheddar, który w dzisiejszych czasach produkowany jest oczywiście na całym świecie, ale ten prawdziwy pochodzi z South West.

Inne znane sery to wensleydale, Lancashire, Caerphilly oraz oczywiście Blue Stilton, bez którego nie może się obejść żadne Boże Narodzenie. Brytyjczycy mogą być również dumni ze swoich sosów, wszelkiego rodzaju chutney oraz dżemów.

Jakie są najbardziej charakterystyczne dania w angielskim menu?

Kuchnia angielska na pewno kojarzy się z pełnowartościowym angielskim śniadaniem, w którego skład wchodzą jajka, bekon, kiełbasa, pieczona fasola, pomidory z grilla oraz tosty. Bardzo charakterystyczny jest również bożonarodzeniowy angielski obiad, podczas którego serwuje się pieczonego indyka, gotowaną brukselkę, pieczone ziemniaki oraz pietruszkę, roladki z kiełbasy i nadzienia owinięte bekonem, wszystko to z dodatkiem sosu gravy oraz sosu chlebowego.

W angielskim menu nie może oczywiście zabraknąć Sunday Roast - Niedzielnej Pieczeni, tradycyjnie pieczonej z wołowiny i podawanej z sosem gravy. Słynnym daniem deserowym jest Yorkshire Pudding.

Sztandarowym brytyjskim posiłkiem jest na pewno Fish and Chips – czyli ryba z frytkami, przygotowywane na głębokim oleju, oraz cottage pie – tradycyjna zapiekanka, z nadzieniem z mięsa mielonego, groszku i marchewki pokryta ziemniaczanym puree.

Nie zapominajmy również o Stek and Kidney Pie, daniu w rodzaju placka z wołowiny i nerek oraz Bangers and Mash - tradycyjnych kiełbaskach wieprzowych podawanych z puree ziemniaczanym oraz sosem gravy. Z dala od Anglii, w innych częściach Wielkiej Brytanii, takich jak Walia, Szkocja czy Kornwalia również można spotkać charakterystyczne potrawy właśnie dla tych regionów, takie jak tradycyjne szkockie Haggis (potrawa z podrobów baranich), kornwalijskie Cornich Pasty oraz walijskie ciastka.

Jakie dania Anglicy uważają za swoje narodowe potrawy? Co serwowane jest na specjalne okazje?

Angielskie menu nie jest ściśle określone, jeżeli chodzi o potrawy na specjalne okazje, może poza wcześniej wspomnianym pieczonym indykiem na Święta Bożego Narodzenia lub baraniną na Wielkanoc. Natomiast Sunday Roast – Pieczeń Niedzielna – jednogłośnie byłaby uznana za danie narodowe.

Każda kuchnia ma swoje nietypowe połączenia smaków i składników. Jakie zadziwiające dla podniebienia dania możemy znaleźć w kuchni angielskiej?

Marmite to prawdopodobnie jeden z najbardziej niezwykłych składników w angielskiej kuchni. Ten korzenny wyciąg z drożdży, typowo rozsmarowywany na gorącej grzance z masłem, jest przez jednych uwielbiany a przez innych wręcz odwrotnie. Ponadto marmite można stosować na kanapkach z żółtym serem lub dodać do makaronu z masłem, niektóre osoby piją marmite rozpuszczony w gorącej wodzie. Ciekawym produktem są również chipsy, herbatniki i sery o smaku marmite.

Nieodłączną częścią kuchni są także alkohole. Jakie są typowe dla angielskiej kuchni trunki?

Typowe trunki to na pewno piwa i cydry. Proces warzenia piwa został przez Brytyjczyków opanowany niemalże do perfekcji, a szeroka gama smaków pozwala sprostać każdym gustom. Cydry produkowane na bazie dojrzałych jabłek odznaczają się natomiast świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo orzeźwiającym smakiem, dzięki czemu dobrze gaszą pragnienie.

Coraz więcej Brytyjczyków sięga do posiłków po wina, zazwyczaj były to wina zagraniczne. Od pewnego czasu można jednak zaobserwować rozwój przemysłu winiarskiego w UK, który z każdym rokiem rośnie w siłę.

W tym temacie warto również nadmienić słowo o Pimms. Jest to dość ciekawy napój alkoholowy o smaku korzenno-owocowym, miesza się go z lemoniadą w odpowiednich proporcjach, dodaje lód, plasterki cytryny, limonki albo pomarańczy, połówki truskawek, listki mięty, plasterki ogórka, kawałki melona lub arbuza, wybór owoców wedle gustu. Cała mieszanka jest niezwykle orzeźwiająca, wprost doskonała na upalne dni.

logo

British Shop to miejsce, w którym każdy pasjonat angielskiego jedzenia znajdzie coś dla siebie. W sklepie można znaleźć szeroką gamę oryginalnych angielskich produktów najwyższej jakości, a także produkty dostępne na rynku irlandzkim i szkockim. Dodatkowo dzięki usłudze BringForMe istnieje możliwość sprowadzenia dowolnego produktu z UK spoza oferty sklepu. Dzięki produktom zamówionym w British Shop poczujesz się jak w Anglii.

www.britishshop.pl

tel. +48 692 240 804

mailto: info@britishshop.pl